Izvor: Blic, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekar ne sme da bude neljubazan

Lekar Hitne pomoći Sead Šehić ponovo radi, iako je pre dve nedelje izvređao Dušana Pavlovića i nije poslao ekipu na terene. Pavlovićeva supruga Ljubica Vuksanović preminula je pola sata posle ovog razgovora. Dr Branislav Lazić, direktor Hitne pomoći, kaže za „Blic" da je po zakonu Šehića mogao samo da suspenduje na tri radna dana.



- Šehića sam suspendovao kad sam od zaštitnika prava pacijenata dobio transkript razgovora. Zakon o radu mi dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da to učinim i to na tri radna dana. Ja ne mogu nekog da suspendujem na mesec dana. Da li je on već počeo da radi, ne znam - kaže dr Lazić.

O sudbini dr Seada Šehića, direktor ove ustanove odlučiće do kraja nedelje, nakon što dobije analizu Stručnog saveta Hitne pomoći i izveštaj zaštitnika pacijentovih prava. Dr Lazić nije želeo za „Blic" da prognozira kakva kazna čeka doktora Šehića.

- Osim suspenzije, po zakonu mogu da mu odbijem deset odsto od plate ili da mu uručim otkaz. Šta ću od toga uraditi, odlučiću nakon što Stručni savet ustanove uradi interni stručni nadzor. Pravna služba mora da izanalizira proces sa pravne strane, nakon čega će zaštitnik pacijentovih prava sve to da sroči i pismeno obavesti porodicu pacijentkinje, kao i Ministarstvo zdravlja. Tek nakon toga ću da odlučim šta da radim - rekao je dr Lazić, ne želeći da odgovori da li je ovakav prestup dovoljan da lekar dobije otkaz.

Dr Sead Šehić je već bio suspendovan u Hitnoj pomoći zbog propusta prilikom lekarske intervencije, a na posao ga je vratio bivši direktor dr Borko Josifovski.

Prvi poziv Dušana Pavlovića upućen Hitnoj pomoći 6. novembra posle podne je tretiran kao poziv velike hitnosti i njegova supruga je prevezena u KBC „Zvezdara" na opservaciju, gde je ostala oko pet sati. Nakon što su lekari utvrdili da nema potrebe za ostankom u bolnici, ekipa Hitne pomoći ju je odvezla kući. Problem je nastao kada je Pavlović zbog pogoršanja zdravlja supruge ponovo nazvao 94, gde je naleteo na dr Šehića.

- Naša dužnost je da odgovorimo na svaki poziv uz maksimalnu ljubaznost, jer nikad ne znamo ko je s druge strane žice. Nas zovu ljudi u svakakvim stanjima i raspoloženjima, ali naš posao je takav. Podrazumeva se da lekari imaju opštu kulturu i da ne psuju pacijente. Na sreću, većina mojih kolega su veoma pristojni i ljubazni ljudi. Do sada je 70 lekara prošlo obuku za reagovanje u stresnim situacijama koja je za njih organizvana na Fakultetu organizacionih nauka, sve s ciljem da izbegnemo ovakve situacije - kaže direktor Hitne pomoći.

Snimak poziva se čuva tri godine

Moderna centrala koju je donirala i finansirala norveška vlada instalirana je pre nekoliko godina. Zahvaljujući njoj svaki poziv na 94 se snima i čuva, tako da je bilo moguće preslušati i sporni razgovor. Hitna pomoć je dužna da čuva fono zapise po tri godine, a povremeno ih preslušavaju članovi Unutrašnje komisije za kontrolu kvaliteta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.