Ledenice smrskale automobil

Izvor: Politika, 25.Dec.2009, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledenice smrskale automobil

Od pada dva komada leda težine oko 30 kilograma na auto parkiran u centru grada šteta je 3.600 evra

Kada je Milan P. (71), profesor Beogradskog univerziteta, pre nedelju dana parkirao svoj „nisan” u strogom centru grada, nije ni slutio da će četiri dana kasnije zateći automobil smrskan pod teretom dve ogromne ledenice, čija se ukupna težina procenjuje na oko 30 kilograma. Od „ledenog udara” niko, srećom, nije stradao jer je vozilo bilo prazno, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su na kolima pričinjena oštećenja. Ispod polupane šoferšajbne zjapi rupa na probijenoj haubi, dok je na ulubljenom krovu nastao manji otvor. Iskazano u novcu, šteta iznosi 3.600 evra.

– Uoči snega, parkirao sam automobil u Ulici cara Lazara, nedaleko od svog stana. Što je najgore, merkao sam da ne potrefim mesto ispod neke stare fasade, kako delovi zida ne bi pali na kola. Vozilo sam prvi put obišao u utorak pre podne i imao sam šta da vidim. Jedva sam uspeo da uđem, a da sam kojim slučajem bio unutra, sante bi me ubile – objašnjava Milan P.

Pokušao je da podigne komade leda, jedan je, kaže, težio sigurno oko 20 kilograma, a drugi desetak.

Da su oštećenja pozamašna potvrdio je i Stojan Sarkanjac, radnik u auto-servisu „Gaga”, gde se vozilo servisira, ističući kako je popravka moguća, ali da će hauba, far i prednje staklo morati da budu zamenjeni.

Iako zakon predviđa novčane kazne za skupštine stanara i savete zgrada koji ne ograde prostor ispred zdanja i ne uklone ledenice, mnogi – da li usled lenjosti ili zakržljale komunalne svesti – nisu to učinili.

Nadležni neprekidno apeluju na Beograđane da ispune svoje obaveze. Ni pretnja udarom po džepu koji se, u zavisnosti od toga da li je reč o fizičkom ili pravnom licu, kreće od 25.000 do čak pola miliona dinara, nije izgleda dovoljan podstrek.

Tako je pre dva dana zbog pada ledenica povređeno troje prolaznika, a vatrogasci su primili na hiljade poziva sugrađana koji su apelovali da ih uklone.

Oni kojima se desi peh kakav je iskusio Milan P. ako nisu osigurali oštećenu imovinu, pravdu moraju da traže na drugim mestima. Upućeni kažu da je u tom slučaju moguće podneti sudsku prijavu protiv skupštine stanara, jer jedino sud može da naloži novčanu nadoknadu štete.

Poučeni sporošću domaćeg pravosuđa, malobrojni se odlučuju na takav korak. Ostaje mogućnost dogovora sa stanarima zgrade sa koje se obrušio led. Uz spremnost na preganjanje, gubljenje vremena i nerava u raspravi.

D. Bukvić

[objavljeno: 25/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.