Lakše do posla

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2011, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do posla

BEOGRAD - Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda i Nacionalna služba za zapošljavanje organizovali su edukaciju o aktivnom traženju posla za stanovnike nekadašnjeg nehigijenskog naselja ispod "Gazele". Predavanju je prisustvovalo dvadesetak muškaraca iz naselja u Barajevu, Rakovici i Surčinu, a zainteresovani su upoznati sa osnovnim motivacionim faktorima i načinima za zapošljavanje.

Predstavnici Nacionalne službe objasnili su učesnicima predavanja kako da lakše dođu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do posla, napišu radnu biografiju i aktivno učestvuju u traženju posla. U okviru drugačijeg pristupa aktivnog traženja posla posebno su naglašeni potreba i spremnost na saradnju, učenje, redovan kontakt sa savetnikom, redovno konkurisanje na aktivne prijave nacionalne službe ili prijave drugih agencija.

Ana Poznanović, pomoćnica gradskog sekretara za socijalnu zaštitu, istakla je da se ovaj sekretarijat aktivno trudi da deci i odraslima iz nehigijenskih naselja, kao i izbeglicama i raseljenim licima obezbedi što bolje uslove za uključivanje u društveni život kako bi postali ravnopravni članovi šire društvene zajednice.

- Socijalna zaštita ne znači samo nekome dati socijalnu pomoć, već ga osposobiti da samostalno zarađuje, traži posao i ne zavisi od drugih ili narodne kuhinje. Ciljovog predavanja je motivisanje ljudi da rade i ukazivanje na sve prednosti koje zaposleni čivek ima, kako u materijalnom tako i u psihološkom smislu. Pored zarađenog novca, zaposlenost znači i stvaranje pozitivnog stava o svojoj ulozi i saznanju da se radi nešto korisno za sebe, porodicu i zajednicu. Iako možda imaju skromno radno iskustvo, oni moraju imati saznanje šta je sve potrebno kako bi došli do cilja, to jest zaposlenja, a to je upravo bio razlog za saradnju grada Beograda sa Nacionalnom službom za zapošljavanje - rekla je Ana Poznanović.

Marta Kodelja, savetnica u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i jedan od današnjih predavača, rekla je da se u ovom slučaju radi o ugroženoj grupi kojoj je ovakav vid pomoći neophodan. Ona je istakla značaj prijavljivanja na NSZ, popunjavanja radne biografije, razgovora sa poslodavcem, ponašanja i zadržavanja posla po njegovom dobijanju. Prema njenim rečima, predavanja u saradnji sa sekretarijatom biće održana i u drugim naseljima.

Tomica Barčić iz naselja u Barajevu rekao je da su ova predavanja korisna kako bi se našao stalni posao i tako eliminisala neizvesnost.

- Radio sam na građevini u Sloveniji, Crnoj Gori, svuda, i sve sezonski, dok je bilo potrebe. Da bi se posao dobio i zadržao, potrebno je dati sve od sebe. Neke od mojih kolega rade u gradskim preduzećima "Čistoći" i "Zelenilu" i zadovoljni su, a danas smo ovde da svi zajedno saznamo što više kako bi našim porodicama obezbedili dostojanstven život - rekao je Tomica.

Inače, Sekretarijat za socijalnu zaštitu do sada je organizovao više akcija koje za cilj imaju obrazovanje stanovnika bivšeg raseljenog naselja ispod "Gazele". Tako su deca iz ovih naselja posetila klub za stare, vatrogasce, policajce, komunalne policajce, Beogradsku tvrđavu i zdanje Narodne skupštine, a za odrasle su organizovane radionice za žene, tribine o borbi protiv nasilja u porodici, o AIDS-u, predavanja o vaspitavanju dece i mnoga druga.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.