LETEĆI AUTOMOBILI, ROBOTI, ALI I NAFTNA POLJA Evo kako osnovci zamišljalju Beograd 2050.

Izvor: Blic, 06.Jan.2017, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LETEĆI AUTOMOBILI, ROBOTI, ALI I NAFTNA POLJA Evo kako osnovci zamišljalju Beograd 2050.

Da li ste nekada zamišljali nov, drugačiji Beograd? Gde zvezde rastu na drveću, gde postoje naftna polja i lekovi za dugovečnost, a lopove hvataju leteći roboti?

E pa to je slika prestonice 2050. godine koju su sa novinarima „Blica” podelila deca iz OŠ “Stari grad”.

Kada razmišljate o budućnosti našeg glavnog grada, sigurno vam odmah na pamet padaju neka ozbiljna i naizgled nedostižna ulaganja. I to deluje pesimistično. Možda je zato bolje uzeti savet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa makar iz mašte, od onih koji ne znaju za pesimizam, onih čija naivnost i sloboda ruše granice nemogućeg.

- Zamislila sam da će za 30 godina Beograd imati robote. To će biti roboti skeneri i oni će pomagati pri hvatanju lopova. Umesto automobila, postojaće životinje sa pogonskim repom. Beograd će imati radnju za robote, ali i prodavnicu gde će se kupovati lekovi za duži život - priča za „Blic” Neda Zirojević, učenica trećeg razreda OŠ „Stari grad”.

Njena drugarica Anđelija Đurđević nacrtala je ljubičastu kuću, nasmejanu devojčicu i jedno nesvakidašnje drvo.

- Kuće će imati krovove od pečuraka. Psi više neće biti obični psi, biće roboti! Automobili će leteti po nebu, kretaće se vazdušnim putem - priča ushićeno ova nasmejana učenica trećeg razreda.

Da Beogradu treba „robotsko pojačanje”, slaže se i Anja Rakić koja bi, kako kaže, volela da Beograd bude „električan grad”.

- Bilo bi lepo da za 20 godina tu postoje roboti, svemirski brod, ali i kuća i fontana - objašnjava mala Anja.

Dok su devojčice maštale o robotima koji će biti glavna ispomoć građanima u budućnosti, dečaci su se bazirali na nešto praktičnije investicije.

Stefan Detki smatra da za 20-30 godina Beograd treba da ima - leteće automobile.

- Pored letećih automobila, postojaće i kule. Te kule će predstavljati naftna polja u Beogradu. Mada, i ovi automobili koje sam nacrtao... Oni su više svemirski brodovi, zato što mogu da lete - objašnjava nam Stefan, koji je, poput svojih drugarica, takođe učenik trećeg razreda OŠ „Stari grad”.

"IMAĆEMO I AJKULOV TORANJ"

Po mišljenju Alekse Spajića, kako Pariz može da ima Ajfelov toranj, tako bi i Beograd trebalo da ima svoj u budućnosti.

- Policija će imati i automobile i helikoptere. Ova kula ne znam kako se baš naziva, ali ovo je neki Ajkulov toranj i u tom delu grada stalno pada kiša - objasnio nam je mali budući arhitekta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.