Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvar zaustavio vodu u Ledinama

U domovima većine stanovnika Ledina u novogodišnjoj noći nije bilo struje, a stanovnici ovog naselja i susedne opštine Surčin za doček Nove godine po julijanskom kalendaru nisu imali vode. Cevi su preksinoć u tom kraju bile suve zbog kvara na vodovodnoj mreži koji se dogodio u Semberijskoj ulici broj 30, ali su radnici "Vodovoda" juče rešili ovaj problem.

Hristo Pejovski, vlasnik montažne garaže ispod koje je pukla vodovodna cev, kvar je otkrio u subotu uveče, kada se voda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izlila u garažu, naslonjenu na kuću, i odmah ga, kako kaže, prijavio nadležnima u "Vodovodu i kanalizaciji". Radnici komunalnog preduzeća isto veče su izašli na teren i zaustavili dotok vode u taj deo grada. Kako su objasnili, čekali su da Pejovski ukloni montažnu garažu ne bi li popravili kvar, ali voda je opet izbila na površinu juče ujutru.

– Nisam mogao da verujem da je neko ponovo pustio vodu, pre nego što je kvar otklonjen. Cev se nalazi metar i po pod zemljom i pre nego što je voda izbila na površinu primetio sam da mi na kući pucaju zidovi, imao sam utisak kao da tonemo. Moj dom vlasti su sagradile 1961. godine, pa sam mislio da objekat puca od starosti. Kada se voda pojavila u kanalu ispod garaže, shvatio sam da je vrag odneo šalu i pozvao "Vodovod". Zatvaranjem dotoka vode, zbog kvara ispod moje garaže, celo naselje je nije imalo preko vikenda. Kada sam ih zamolio da dođu u nedelju i poprave cev, rekli su da vikendom rade samo hitne slučajeve. Neshvatljivo mi je da im ovo nije bilo hitno, a ceo Surčin i Ledine nisu imali vode – objasnio je Pejovski.

On je odmah uklonio montažnu garažnu konstrukciju, a radnici "Vodovoda" su juče, kako kaže, za desetak minuta popravili kvar. Međutim, Pejovski strepi da će njegova kuća oštećena poplavom da se uruši.

– Kada su zidovi tako popucali, moguće je da mi se ispod kuće nalazi krater, čitavo jezero. Tu stanujem sa suprugom i dvoje dece, plašim se da ne potonemo preko noći, u snu. Nisam ja kriv što je stara vodovodna cev, postavljena pre bezmalo pola veka, pukla i uništila mi kuću. Zvao samo nadležne u opštini Novi Beograd, "Vodovod" i tražio da mi nadoknade štetu, ali nije bilo potvrdnih odgovora. Ne znam ko će da plati što mi je kuća potonula – pita Hristo Pejovski.

Svetozar Veselinović, izvršni direktor za operativne poslove "Vodovoda i kanalizacije", objasnio je da će oni nadoknaditi štetu Pejovskom, ukoliko se pokaže da je to komunalno preduzeće odgovorno zbog kvara koji mu je ruinirao dom.

– Pejovski ima pravo da od nas zvanično zatraži nadoknadu štete, a da li smo mi dužni da to učinimo utvrdiće posebna komisija, posle veštačenja. Uostalom, taj objekat je osiguran kod DOZ-a, pa bi štetu nadoknadilo osiguravajuće društvo. Međutim, postoji mogućnost da je vlasnik kuće i sam kriv za pucanje cevi i da ju je oštetio kada je u garaži kopao kanal za popravku automobila. Čekajući da ukloni taj objekat, koji je postavio na zaštićenoj zoni kojom prolazi cevovod, okolna naselja tokom vikenda nisu imala vode. Takođe smo čekali inspektore da dođu na teren i odobre nam da uđemo u garažu, što je uticalo na odlaganje popravke, koja je brzo obavljena – istakao je Veselinović.

Stanovnici Semberijske ulice na Ledinama objasnili su da je, iako je kvar otklonjen, pritisak u njihovim slavinama posle ovog događaja slabiji i naglasili da poslednje dve godine stalno kubure sa tim.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.