Izvor: Politika, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitet svakog leka na proveri

Agencija za lekove i medicinska sredstva godišnje dobije do 350 zahteva za registraciju lekova, objasnio je juče Slavko Marković, direktor Nacionalne kontrolne laboratorije ove ustanove. On je na skupu "Nečistoće u farmaceutskim proizvodima" istakao da je ova laboratorija najsavremenije opremljena i da u njoj 40 ljudi proverava kvalitet medikamenata koji treba da se pojave na tržištu naše zemlje.

Svaka serija uvezenih lekova, podseća Marković, obavezno odlazi na ispitivanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a svaka fabrika je odgovorna za kvalitet svojih medikamenata.

– U slučaju da ne odgovaraju propisima, dobijaju negativan sertifikat. Mi odmah o tome obaveštavamo Ministarstvo zdravlja, a istovremeno se daje zabrana za promet tog leka. Ukoliko se medikament nalazi na tržištu, obavezno se izdaje naredba za povlačenje. Naša agencija je među pet najboljih laboratorija u Evropi, a Nacionalna kontrolna laboratorija je predložena za izradu monografije kodeksa o lekovima koji propisuju kvalitet. Na osnovu člana 84 Zakona o lekovima ima pravo da ispita svaki preparat na tržištu. Moram da pojasnim da smo izdavali i negativne sertifikate, ali ne znam koliko tačno za domaće, a koliko za strane lekove – istakao je Marković i dodao da na svakih šest meseci podnose izveštaj o tome nadležnom ministarstvu.

Profesor Sote Vladimirov, sa Farmaceutskog fakulteta, objašnjava da je dug put od proizvodnje i skladištenja leka do trenutka kada se on pojavi u apotekama, pa postoje kritična mesta koja mogu da utiču na nečistoću farmaceutskih proizvoda, recimo ukoliko se čuvaju na povišenoj temperaturi ili ako se neodgovarajuće transportuju.

– Današnji lekovi su proizvedeni po pravilima dobre laboratorijske prakse, dobrog su kvaliteta i bezbedni su. Planiramo da na fakultetu uvedemo akademsku specijalizaciju za osobe koje su zadužene za puštanje u promet medikamenata, a koje rade u našim fabrikama – istakao je profesor Vladimirov.

Upozorio je da je naše tržište preplavljeno preparatima koji nemaju definisane terapeutske vrednosti, a koji se smatraju dodacima ishrani. Prema njegovim rečima, treba zabraniti i reklamiranje određenih proizvoda i da sve pre nego što počne da se reklamira potrebno je proveriti.

– Očekuju se novi propisi koji će regulisati oblast reklamiranja. Neophodno je formiranje agencije za hranu, jer šta vredi ako pijemo kvalitetne lekove, a jedemo hranu koja je puna aditiva. Zdrava hrana je veoma važna. Mislim da će ona biti pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede – rekao je Vladimirov.

Tanja Tomić, izvršni direktor kvaliteta u kompaniji "Hemofarm", najavila je da ova kompanija planira da izvozi svoje proizvode i na područje Amerike, ali da još čekaju odobrenje Američke agencije za lekove.

Stručnjaci koji rade na razvoju, proizvodnji i kontroli farmaceutskih proizvoda smatraju da se i u našoj zemlji poštuju svi standardi kao i u inostranstvu, ali da je uvek cilj unapređenje kvaliteta proizvoda domaće farmaceutske industrije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.