„Kufer” Mike Alasa u školi na Dorćolu

Izvor: Politika, 30.Okt.2009, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kufer” Mike Alasa u školi na Dorćolu

Rukopisi, fotografije, olovke, lampa, čašica, kravata, fotoaparat... zbirka od koje se čuveni matematičar nije odvajao od danas stalna postavka u OŠ „Mihailo Petrović Alas”

Autentični kožni kofer sa utisnutim inicijalima Mihaila Petrovića, krcat stvarima od kojih se čuveni naučnik nije odvajao posle decenija putovanja po svetu i mirovanja na nekom tavanu u Švajcarskoj, juče je „sleteo” u Beograd. Pravo sa aerodroma u osmoletku koja nosi ime velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << matematičara juče ga je doneo Jovan Ivanović, praunuk Alasa. Torba i stvari su eksponati koji će činiti stalnu postavku u osnovnoj školi u Jovanovoj ulici 22. Izložba će biti otvorena danas u 17 sati.

Brojni rukopisi, od zvaničnih dopisa do privatnih beleški, i brdo fotografija stalo je u kufer, kako ga je Mihailo zvao. Tu su i kutijica sa olovkama i stona lampa koje je nosio sa sobom od najsevernije do najjužnije tačke na zemljinoj kugli.

– Doneo sam zbirku stvari bez kojih nije polazio na putovanja: čašicu za kratka pića, pribor za brijanje, kravatu, nove cipele i čuveni fotoaparat. Jedino sam izvadio jedan mali sat. Ovalnog je oblika, može da stoji na stolu ali ga je Alas nosio kao džepni, a kada dođe vreme da se postavka dopuni i tradicija nastavi, umesto mene doneće ga moj mlađi sin koji se po čukundedi zove Mihailo – otkriva Ivanović.

Ukratko je objasnio porodično stablo, prema kom su njegovi sinovi za sada poslednji direktni potomci osnivača ovdašnje matematičke škole i strasnog ribolovca.

– Alas je rođeni brat moje prababe Marije Perić Petrović. On nije imao dece, ali je ona imala ćerku Vukosavu, koja je rodila dve devojčice. Jedna od njih za sobom nije ostavila potomstvo, a druga je moja mama – otkriva Ivanović.

Prošle godine krenuo je peške Jovanovom ulicom u nameri da prođe kraj osmoletke u kojoj je završio sedam razreda pre nego što se preselio u Ženevu gde i sada živi i radi. Iznenadio se videvši da na mestu nekadašnjeg naziva „Pero Popović Aga” na ulazu u zdanje stoji „Mihailo Petrović Alas”.

– Tada sam odlučio da umesto naučnoj, matematičkoj ili kulturnoj ustanovi lične stvari Mihaila Petrovića poklonim deci, osnovcima škole u kojoj sam naučio da čitam i pišem. Tako će njegov lik i delo postati bliski đacima. Njima je sigurno interesantnije to što je Alas bio prekaljeni pustolov i ribar, autor avanturističkih romana „Jegulje” i „U carstvu gusara” nego što je bio veliki matematičar – objasnio je Ivanović.

Planira da ubuduće na kraju školske godine putovanjem u inostranstvo daruje matematičara ili fizičara osnovca „alasovca” koji na takmičenjima osvoji najviše nagrada.

M. Simić

[objavljeno: 30/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.