Kuća za život bez straha

Izvor: Blic, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća za život bez straha

Za nepunih mesec dana žene i deca žrtve porodičnog nasilja, dobiće na korišćenje prvih 260 kvadrata Sigurne ženske kuće. Vesele boje u koje su okrečene sobe, razne igračke, lepo sređeno dvorište ambijent je u kome će žrtve dobiti zaštitu i pomoć, kako bi bez straha i batina nastavile život.

U Beogradu trenutno postoje tri objekta u kojima su zbrinute 62 žrtve nasilja u porodici, ali oni nisu sasvim sigurni. Mesto gde se nalazi prva prava Sigurna kuća trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ostane tajna, kako bi žene koje su ovde potražile zaštitu, ostale van domašaja svojih muževa. Informacija o tome gde su smeštene žene koje se kriju od nasilnika do sada je čak sedam puta „procurela" pa su žene morale da menjaju adresu. Ovaj put selenja neće biti, a kuća će pored video nadzora imati i redovne policijske patrole.

- Sedam godina zbrinjavamo žene koje trpe nasilje, a svedoci smo da je ono sve rasprostranjenije. One žive u stalnom strahu, brinući za svoj i život svoje dece. Sigurna kuća im pruža sve što im treba, sigurnost i mogućnost da nastave život bez modrica. Mi se trudimo da ih najpre psihički osnažimo, a zatim i ekonomski osamostalimo. Žene iz sigurne kuće većinom izlaze sa stalnim zaposlenjem i sposobne da same nastave život - rekla je Vesna Stanojević iz Sigurne ženske kuće prilikom obilaska prve namenski izgrađene Sigurne kuće.

Sigurna ženska kuća ima 520 kvadrata i sastoji se od dve spojene kućice. U drugi deo stanarke će se useliti najdalje do kraja godine. Do sada je u Sigurnoj ženskoj kući zbrinuto oko 2.000 žena i dece.

Sigurna ženska kuća kuća koju su danas posetili ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope Mod de Bur Bukikio, moći će da primi 28 štićenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.