Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća filma u novom ruhu

Zgrada Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu biće svečano otvorena u junu naredne godine, povodom 60. rođendana te ustanove kulture, najavio je juče Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke. Nakon obilaska gradilišta, u društvu ministra kulture Vojislava Brajovića i ministra zaduženog za Nacionalni investicioni plan Dragana Đilasa, Zelenović je novinarima rekao da bi građevinsko-zanatski radovi u unutrašnjosti zgrade trebalo da budu završeni u novembru, nakon čega će >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << početi uređenje enterijera.

Ministri Đilas i Brajović izrazili su zadovoljstvo zbog uspešnog toka obnove i uređenja budućeg sedišta Kinoteke, ističući da je neophodno da Srbija čuva svoju prošlost, odnosno kulturnu baštinu, kako bi se izborila za bolju budućnost i bila deo Evrope.

Dragan Đilas je podsetio da je za obnovu i uređenje zgrade u Uzun Mirkovoj iz sredstava NIP-a u 2007. uloženo više od 258 miliona, a u ovoj godini 80 miliona dinara. U zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj za sada je obnovljen temelj, popravljeni su krovni pokrivač i noseći zidovi, a nedavno je počela i ugradnja stolarije. U toku su rekonstrukcija unutrašnjosti zgrade, instalacija grejanja, klimatizacije i ventilacije...

U decembru bi trebalo da počne restauracija fasade, kao i specifični radovi u enterijeru. U zgradi u Uzun Mirkovoj biće smeštene direkcija i biblioteka Jugoslovenske kinoteke, služba foto i filmske dokumentacije, računarski i istraživački centar, kao i četiri bioskopske sale s najsavremenijom tehničkom opremom.

Obnova zgrade u Uzun Mirkovoj počela je još 1996. godine, ali je više puta prekidana zbog nedostatka finansijskih sredstava. Zdanje, koje je pod zaštitom kao kulturno-istorijsko dobro, sagrađeno je u 19. veku i dograđeno između dva svetska rata.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvaranje Kinoteke u Uzun-Mirkovoj 2009.

Izvor: Mondo, 30.Maj.2008

Obnovljena zgrada Jugoslovenske kinoteke biće svečano otvorena u junu sledeće godine, na svoj 60. 'rođendan'.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.