Izvor: Blic, 19.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvopije mogu da pokvare užitak

Beograđani koji uskršnje praznike koriste za boravak u prirodi - na Adi Ciganliji, Košutnjaku i drugim izletištima glavnog grada trebalo bi da obrate pažnju i na krpelje, čiji ujedi mogu izazvati lajmsku bolest.

Nisu svi krpelji zaraženi uzročnikom lajmske bolesti. U Beogradu se procenjuje da oko 30 odsto ovih insekata nosi bakteriju. Bolest, čiji je uzročnik bakterija - spiroheta borelia burgdorferi, koju zaraženi krpelj prenosi pri ubodu, otkrivena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1975. godine u gradu Lajm SAD, a u Beogradu je prvi put prepoznata 1987. godine.

Ubod krpelja je bezbolan, a iz kože ga treba odstraniti bez čupanja, gnječenja i kidanja, pincetom nakon čega mesto ujeda treba dezinfikovati. Ukoliko odstranjivanje ne bude uspešno ili rilica ostane u koži treba se javiti lekaru, jer se mesto uboda mora posmatrati i do mesec dana.

Ko primeti ujed krpelja trebalo bi da se javi lekaru, jer je otkrivanje lajmske bolesti u početnom stadijumu izuzetno važno. Adekvatnim lečenjem u slučaju pravovremene dijagnoze, sprečava se prelazak bolesti u njen drugi, ozbiljniji stadijum.

Lajmska bolest je bakterijska sistemska zaraza koja napada ceo organizam, posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce, a ako se u početnoj fazi bolesti ne pristupi lečenju posle šest do osam nedelja i više, može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa , što je drugi stadijum bolesti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čuvajte se krpelja

Izvor: Mondo, 18.Apr.2009, 14:37

Ako ste tokom praznika rešili da neko vreme provedete u prirodi, na Adi Ciganliji, Košutnjaku i drugim izletištima Beograda, na primer, trebalo bi da obratite pažnju na krpelje.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.