Krošnja na Karaburmi RAZBILA AUTOMOBILE, a da su vozači poslušali komšiju sve bi bilo drugačije

Izvor: Blic, 13.Jul.2017, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krošnja na Karaburmi RAZBILA AUTOMOBILE, a da su vozači poslušali komšiju sve bi bilo drugačije

Krošnja jedne visoke breze obrušila se sinoć na automobile parkirane u Zvezdarskoj ulici, razbila stakla i ulubila lim. Stanari obližnje zgrade tvrde da su odavno mogli da predvide ovu štetu, ali da su sve njihove pokušaje da "spreče mesto leče", osujetile upravo komšije koje u toj ulici parkiraju svoje automobile.

- Svima nam je odavno jasno da su breze ispred naših zgrada potencijalno opasne. U nekoliko navrata sam pisao i pozivao JKP "Zelenila Beograd" da dođe ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da problem reši, makar zbor bezbednosti dece koja žive u ovoj zgradi i pohađaju vrtić prekoputa - kaže Slađan Stanković, predednik kućnog saveta zgrade u Juhorskoj 5.

Ekipe "Zelenila Beograd" svaki su se put odazvale na njegove pozive, ali brezama prosto nisu mogli da priđu.

- Samo što nisu pale, a naši susedi su uporno parkirali ispod njih. Ekipe "Zelenila" nisu mogle da priđu od automobila. Pokušao sam da pričam sa ljudima, da im objasnim da nije bezbedno i da sklone automobile, kako bi nadležni mogli da priđu, ali nije vredelo. Jednoj brezi ekipa je konačno uspela da priđe, dok je druga ostala netaknuta - kaže Stanković.

Breza se, konačno, sinoć presekla i čitava krošnja pala je na ulicu.

- Jutros kada smo se probudili, imali smo šta da vidimo. Drvo se prekinulo, granje i lišće svuda! Ozbiljno su oštećena dva automobila, dok je treći malo ogreban. Srećom, niko nije bio na ulici kad se to desilo - žali se ovaj čovek.

Polomljene grane JKP "Zelenilo Beograd", na čijoj se površini drveće nalazi, uklonilo je još pre osam ujutru.

- Pet puta smo izašli na teren po pozivu u poslednja dva, tri meseca, da bi orezali dve breze. Levoj smo uspeli da priđemo, dok je desna ostala nedodirljiva zbog parkiranih automobila. Stupili smo u kontakt sa skupštinom stanara i pokušali da preko njih urgiramo na ljude da pomere svoje automobile, kako bi uklonili suve grane na brezi koja se sinoć u račvi polomila. Nije pomoglo - kaže Goradana Miljojković iz "Zelenila Beograd".

Više puta su, kako kaže, ostavljali obaveštenja na zatečenim automobilima u koje vreme će doći da intervenišu na ta dva stabla.

- To jeste veliki problem u celom gradu kada sugrađani ne žele i neće da pomere automobile na sat, dva kako bi izvršili intervenciju. Nažalost, tom desnom stablu nismo mogli da priđemo. U pitanju je mlada breza visine 13, 14 metara. Na četvrtom metru postojala je skrivena trulež u račvi. Zbog kiše koja je sinoć pala, krošnja je otežala i drvo se prelomilo na četvrtom metru, oštetivši ford i citroen - dodaje ona.

Kako kaže, procedura je za ovakve slučajeve jasna.

- Jedan vlasnik se još jutros pojavio na licu mesta i sa njim je sačinjen zapisnik. Potrebno je da nam se i drugi vlasnik javi, kako bi napravili zapisnik o šteti, koji oštećeni lično donosi nama i predaje ga komisiji za procenu štete, ovde na Surčinskom putu broj 2. On u pismenoj formi mora da podnese zahtev za naknadu, komisija procenjuje štetu i od osiguranja se oštećeni isplaćuje - objašnjava Miljojković.

Problem je mogao da reši "Parking servis"

Problem je mogao da reši "Parking servis", koji u ovom konkretnom slučaju niko nije zvao.

- Ukoliko bilo koje drugo javno preduzeće izvodi hitne radove, a pritom im smetaju vozila koja su inače propisno parkirana, na poziv tog javnog preduzeća mi odmah izlazimo na teren i uklanjamo vozila. Vlasnik se kod nas može kasnije raspitati o svom vozilu, za koje po preuzimanju ništa ne plaća, jer je ono inače bilo propisno parkirano - kaže Dragana Brdar iz "Parking servisa."

O seči zdravog drveta odlučuje komisija

Iako je jedna breza obrezana, a druga se prelomila, stanari tvrde da im i sa druge strane ovo drveće pravi probleme.

- Korenje se toliko raširilo da je stiglo do temelja zgrada i sada sa svakom malo jačom kišom, kišnica ne odlazi u kanalizaciju, već se sliva u podrum. Mora celo drvo da se čupa - smatraju oni.

Pre te vrste sanacije, komisija će morati naknadno da izađe na teren.

- Stručnjaci moraju da procene da li neki korenov sistem zaista ugrožava bezbednost zgrade, da li je to stablo za seču. Ukoliko jeste, nadležna opština izdaje rešenje za seču, a ako nije, postoje drugi načini da se koren redukuje ili sanira - objašnjava Miljojković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.