Izvor: Politika, 12.Apr.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krojačica za prestoničku elitu na modnoj pisti predratnog Beograda

Devedesetdvogodišnja Beograđanka Zorica Topić otkriva kako je postala jedna od najtraženijih šnajderki nekadašnje gospode i kako je predstavljala najmoderniju garderobu pre Drugog svetskog rata

Čini joj se da nikada nije prežalila što je morala da prekine školovanje. Bila je treći razred gimnazije kada je „Hitler po Evropi već zveckao oružjem, a šuškalo se da će i kod nas biti rata”. I, nekoliko godina pre okupacije, po savetu oca, okrenula se zanatu – počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da uči za krojačicu. Vredna i sistematična, uspešno je knjigu zamenila iglom i koncem i ubrzo savladala veštinu šivenja. Urođeni talenat, odanost poslu, ali i potreba za preživljavanjem pomogli su joj da zauzme zapaženo mesto u ondašnjem svetu mode.

Zorica Topić, devojačko prezime Milićević, danas ima 92 godine. Izgleda znatno mlađe. Visoka, uspravna, vedrog duha, dokazala je da žena i u tim godinama može dobro da izgleda. Na njenom licu nema mnogo bora, iz očiju joj se vidi da je zadovoljna onim što je u životu radila i uradila.

– I za vreme okupacije, iako se živelo teško, od danas do sutra, bilo je ljudi koji su imali novca, zarađivali i želeli da im se šije odeća. I ja sam im šila – priča Zorica.    

Posle rata Zorica je na velika vrata ušla u svet visoke mode. Udala se i postala jedna od najtraženijih krojačica Beograda. Bez lažne skromnosti ističe da je šila odeću za tadašnju prestoničku elitu i gospodu – profesore, biznismene, doktore, umetnike... Uzimala je meru mnogim poznatim ličnostima.

Posebno poglavlje u životu ove neobične žene predstavljaju modne piste predratnog Beograda. Zorica Topić danas je možda najstarija manekenka na ovim prostorima.

– Dobila sam poziv da učestvujem na promociji najmodernije garderobe tog doba. Bilo je to 1939. godine i svakako da je to bila jedna od prvih modnih revija u onoj Jugoslaviji. Sećam se da je sala Kolarčeve zadužbine bleštala, a bina po kojoj sam hodala bila je preuređena i produžena za tu priliku – priseća se Zorica.

Imala je 17 godina, bila je lepa, moglo bi se reći zgodna devojka. Ali ni to nije bilo dovoljno da tek tako postane model. Morala je da ide na kraću obuku.

– Morale smo da naučimo kako da nosimo tu odeću, kako da se ponašamo na bini i, pre svega, kako da hodamo. Časove nam je držala slavna ruska balerina Jelena Poljakova – priča Topićeva.

Ipak, šivenje je bilo i ostalo na prvom mestu. I danas, posle toliko godina, često se lati santimetra, igle i konca, da nešto sašije ili prepravi.

– Nije lako ni ove moje obući, a kamoli druge – kaže Zorica i ponosno nabraja članove svoje najuže porodice: od dva sina i ćerke ima četvoro unuka i šestoro praunuka.  

----------------------------------

Recept za dugovečnost

– Ni sama ne mogu da poverujem da imam 92 godine. Ni da sam uopšte još živa. Ponekad me prosto sramota što toliki mladi svet umire, a ja sam još tu – iskrena je Zorica.

– Uvek sam živela skromno, ali lepo. Bila sam zadovoljna onim što imam, pokušavala, ali ne po svaku cenu, da dobijem i nešto više. Živela sam zdravo, nikada nisam zapalila duvan, šetala sam kad god sam mogla. Eto, to je moj recept za dugovečnost. I sada kad se probudim osećam se zdravo, ništa mi ne fali. Ponekad, jednom godišnje imam neke nesvestice i to sad ispituju da vide šta je.

Zorica je aktivan član Udruženja penzionera Starog grada. Koliko joj zdravlje dopušta ide na druženja, povremeno i na izlete.

----------------------------------

Bez hleba može – bez „Politike” ne

Zorica Topić je verni čitalac „Politike”. Seća se da je uz naš list naučila prva slova i da se kao dete najviše zadržavala na dečjoj strani. Otac je čuvao sve brojeve, od prvog. Taj istorijski primerak preživeo je sve nedaće koje su snalazile Zoričinu porodicu, čak i šestoaprilsko bombardovanje 1941. u kome su mnogo toga izgubili. Kada su bežali iz kuće, ona je ponela taj prvi primerak novina.

Ni sada ne može da zamisli dan bez „Politike”. Može da se desi da zaboravi da kupi hleb, ali „Politiku” ne.

Milan Janković

objavljeno: 12.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.