Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza vlasti u Grockoj

Predstavnici koalicije „Grocka za evropsku Srbiju”, koju čine DS, G 17 plus i SPO, istupili su iz vladajuće većine u ovoj opštini, saopštio je juče opštinski odbor Demokratske stranke. Kao razlog su spomenuti problemi u radu, koji su onemogućili ispunjavanje programskih ciljeva i predizbornih obećanja. Miroljub Petrović, predsednik Skupštine opštine i član ove koalicije, kaže da je njegova politička opcija dobila mali deo „kolača” vlasti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Koalicioni sporazum ispostavio se kao nepovoljan, jer smo imali polovinu odbornika a nismo mogli mnogo toga da uradimo. DSS je, recimo, imao samo tri odbornika, ali i predsednika opštine, koji je ujedno budžetski nalogodavac. Tako su mnoge odluke sporo donošene – ističe Petrović, dodajući kako su se oko izlaska iz vlasti odbornici konsultovali i sa Draganom Đilasom, gradonačelnikom.

On kaže da je „Grocka za evropsku Srbiju” imala devet od ukupno 18 odborničkih mesta u vladajućoj većini, koju su činili još DSS, SPS i Grupa građana „Snaga građana – za našu novu opštinu”. Preostalih 17 mesta „drže” SRS i Grupa građana predvođena Blažom Stojanovićem, bivšim prvim čovekom Grocke. Da li će se razgovarati o stvaranju nove većine, nije mogao da kaže Zoran Jovanović, predsednik opštine Grocka i član DSS, ističući kako je „potpuno zatečen ostavkama”.

– Iznenadio sam se kad su mi odbornici „Grocke za evropsku Srbiju” rekli da izlaze iz vlasti. Dosad smo se oko svega dogovarali, ali, odjednom, desilo se ovo. Još pokušavamo da dođemo sebi, a o daljim koracima odlučićemo kada obavestim stranačke organe, koji će doneti odluku – rekao je Jovanović.

On je istakao i da je za vreme funkcionisanja zajedničke vlasti veliki deo nasleđenih opštinskih dugova, koji su iznosili oko milijardu dinara, vraćen.

Naš sagovornik dodaje da zakon predviđa održanje skupštinske sednice u roku od mesec dana od momenta kada stigne pismena ostavka predsednika Skupštine opštine, koja se još čeka. Na toj sednici, ostavka se potvrđuje, posle čega sledi formiranje nove većine ili, ukoliko se stranke ne dogovore, uvođenje prinudne uprave.

Vladajuća većina preuzela je vlast juna 2008. godine, posle lokalnih izbora, čemu je prethodilo višemesečno natezanje. Novembra 2007. umesto Blaža Stojanovića izglasan je Zoran Jovanović. Povod za smenu bio je nalaz budžetske inspekcije o malverzacijama u poslovanju opštine. Stojanović je odbio da preda funkciju, pa je tako mesecima trajao sukob između njega i Jovanovića. Tek posle lokalnih izbora održanih prošlog maja nova vladajuća većina počela je da vlada Grockom.

D. B.

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

G17 istupio sa koalicionim partnerima iz vlasti u Grockoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 21:37

BEOGRAD - Beogradski odbor G17 plus odlučio je danas da, sa koalicionim partnerima Demokratskom strankom i Srpskim pokretom obnove, istupi iz vladajuće koalicije u opštini Grocka, saopšteno je iz te stranke..."G17 plus je u nekoliko navrata ukazivao na katastrofalno stanje u rukovođenju opštinom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

GROCKA BEZ VLASTI

Izvor: Kurir, 03.Apr.2009

BEOGRAD, 02. april 2009. (FoNet) - Gradski odbor G17 Plus doneo je na današnjoj vanrednoj sednici odluku da zajedno sa koalicionim partnerima, Demokratskom strankom i Srpskim pokretom obnove, istupi iz vladajuće koalicije u Gradskoj opštini Grocka. U saopštenju se navodi da je stranka u nekoliko...

Nastavak na Kurir...

DS U GROCKOJ NAPUSTIO VLAST

Izvor: Press, 03.Apr.2009

Zvaničan razlog istupanja koalicije „Grocka za evropsku Srbiju" iz vladajuće većine je „nemogućnost uticanja na donošenje odluka bitnih za razvoj opštine". Zasad nema uslova za prinudnu upravu. .Predstavnici koalicije „Grocka za evropsku Srbiju" (DS, G17 Plus i SPO) istupili su juče...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.