Krasnov dobio spomenik u Malom Tašmajdanu, Vukosavljević: Krasnov ostavio dubok trag u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasnov dobio spomenik u Malom Tašmajdanu, Vukosavljević: Krasnov ostavio dubok trag u Beogradu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas da je ruski arhitekta Nikolaj Krasnov ostavio dubok trag u Beogradu i dao značajan doprinos u formiranju novog ruha prestonice.

Vukosavljević je u Starom dvoru na izložbi o životu i delu Krasnova, a čiji je spomenik otkriven na Malom Tašmajdanu u neposrednoj blizini Arhiva Srbije, zgrade koju je Krasnov projektovao, kazao da je arhitekta Krasnov bio "jedan od najboljih u svojoj oblasti".

"Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << umetnik koji je obraćao pažnju na svaki detalj na monumentalnim objektima koje je projektovao menjao je izgled Beograda i u grad koji je rastao utisnuo pečat elegantne, snažne prestoničke arhitekture", rekao je Vukosaveljević, a saopštilo to ministarstvo.

On je naveo da su u periodu nakon Velikog rata, "vremenu teškom i za ruski i za srpski narod", pružili ruku podrške jedni drugima i zajedno savladavali teškoće tog perioda.

"Ruski emigranti našli su prijatelje i novi dom u Srbiji, a mi smo dobili vrhunske inženjere, lekare, intelektualce i umetnike, čestite, pametne i vredne ljude koji će u decenijama posle turobnih godina svetskog sukoba doprineti izgradnji blistavog lica prestonice i drugih gradova Srbije i obogatiti Srbiju dragocenim eliksirima nauke i kulture", kazao je Vukosavljević.

On je dodao da nije slučajno da je "veliki broj Rusa u tuđini upravo Srbiju izabrao za svoju drugu domovinu".

"Danas, kada obeležavamo 80 godina od smrti arhitekte Nikolaja Krasnova naš grad dobiće još jedan spomen na njega. Upravo kod zgrade koju je sam projektovao, spomenikom Krasnovu odaćemo zahvalnost i počast što je došao u Srbiju, u njoj našao novi dom i u nju preneo svoj raskošni umetnički i inženjerski dar, koji je štedro delio sa drugima", zaključio je Vukosavljević.

Činu otkrivanja spomenika u Malom Tašmajdanu prisustvovali su ministar Vukosavljević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Spomenik predstavlja figuru ruskog arhitekte, koji sedi za stolom.

Krasnov je projektovao mnoge najvažnije administrativne zgrade u Beogradu kao što je Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije (današnja zgrada Vlade), Palata Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda (današnje Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije), ili Državni arhiv - samo su neka od velikih zdanja koja je Krasnov projektovao u Beogradu.

Prema njegovom projektu obnovljena je Crkva Ružica na Kalemegdanu, kao i dva istorijska enterijera: unutrašnjost Starog dvora na Dedinju i Doma Narodne skupštine.

Njegovo poslednje delo od velike važnosti za Srbiju je mauzolej-kosturnica na ostrvu Vidu, spomen na srpske vojnike izginule posle prelaska preko Albanije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nikolaj Krasnov, Rus koji je gradio Jugoslaviju

Izvor: RTS, 09.Dec.2019

Ruski arhitekta Nikolaj Krasnov, kome je otkriven spomenik na Malom Tašmajdanu, projektovao je neke od najmonumentalnijih objekata u Kraljevini Jugoslaviji. Za nepune dve decenije koliko je stvarao na ovim prostorima, Krasnov je ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi između dva rata. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.