Kraj mukama stanara Istočne kapije

Izvor: Politika, 21.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj mukama stanara Istočne kapije

Konačno počeli radovi u dvadesetsedmospratnici „Rudo tri” na Konjarniku. – Prioritet liftovi

Počela je obnova zgrade „Rudo tri” na Konjarniku, Istočne kapije Beograda, poznate i po dugogodišnjim problemima sa liftovima koji nisu vozili do vrha ove dvadesetsedmospratnice. Osim remonta lifta, biće postavljene nove pumpe za vodu i obnovljena terasa nad četvrtim spratom.

Kada se 1976. godine useljavao u Rudo 3, u tek izgrađenu „Istočnu kapiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beograda”, Stevan Rajčević je bio ponosan što će biti žitelj druge najviše stambene zgrade u prestonici, i to njenog poslednjeg sprata sa kojeg „puca” pogled. Zadovoljstvo je trajalo do devedesetih godina prošlog veka. Kada je društvena imovina privatizovana i stan prešao u njegovo vlasništvo, Rajčević je dočekao da mu ta imovina zadaje glavobolje koje ni do danas nisu uminule.

Sve opravke u zgradi pale su na račun stanara, koji su odbili da istresu džepove već ispražnjene u opštem rasulu. Prljavština u hodnicima samo je manji problem, dok su prave muke nasrtale sa pokvarenim liftovima i odrtavelim pumpama za vodu.

– Ovaj sa drugog sprata kaže da mu ne treba lift do 27. i da neće dati ni paru. Porodica sa 12. sprata ima vodu i ne želi da zna za tegobe onih sa vrha, čija je pumpa opet zakazala. Nije bilo načina da ih nateraju da pokažu solidarnost – kaže Rajčević.

Zahvaljujući ravnodušnosti komšija i besparici, simbol Beograda je zapao u loše stanje. Najteže je bilo kada je jedini lift koji je vozio do 27. sprata bio u kvaru tri godine. Prošle godine je „pukao” i lift koji je išao do 23. sprata, pa su dva meseca mogla da se koriste samo dva lifta koja nisu dopirala iznad 16. sprata. Za to vreme, poštari su preporučene pošiljke ostavljali u sandučićima, majstori su odbijali da tegle torbe sa instrumentima do visokih spratova, pa je čak bilo teško nagovoriti i Hitnu pomoć da se popne do bolesnika. Kada bi se smilovali da dođu, oslabele ljude, kojima je neophodna brza pomoć, morali su na rukama da spuštaju do nižih spratova.

Stevan će izgleda ipak ostati u stanu gde živi više od polovine života jer situacija je sada nešto bolja. Uz finansijsku podršku Sekretarijata za stambeno-imovinska pitanja jedan lift je sređen letos. Drugi, na trošak „Gradskog stambenog” i opštine Zvezdara, majstori su upravo počeli da dovode u red, kao i da zamenjuju pumpe za vodu.

– Spoljna fasada nikada nije dovršena. „Rad”, koji je bio zadužen da ih uradi, u međuvremenu je pao u stečaj. Kada padne kiša, fleke se pojave na zidovima. Ne vredi ih ni krečiti – rekla je Gordana Brezar, stanarka sa 24. sprata.

Kako je skupština stanara iznajmila krov za policijske antene, budžet za opravke se popravio, pa će ubuduće zgrada biti bolje održavana. Već je i ulepšana tako što su ulični umetnici oslikali fasade na sve tri zgrade iz kompleksa Rudo. Samo kada ih narkomani, koje se ovde redovno okupljaju, ne bi ružili svojim trapavim potpisima...

V. Vukasović

[objavljeno: 22/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.