Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađa struje na splavovima – rizik od požara

Vlasnici splavova koji se „na divlje” kače na strujnu mrežu ne ugrožavaju samo život gostiju i osoblja već i prolaznika. – Većina restorana na vodi napravljena od drveta, a ne od materijala koji ne gore

Splav „Metroa na vodi”, koji je u subotu uveče planuo i gotovo potpuno izgoreo, pre mesec dana nije prošao tehnički pregled i tada mu je zabranjena upotreba. Iz istog razloga nije dozvoljeno otvaranje vrata ni ostalim plovilima ukotvljenim kraj njega, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kažu u Lučkoj kapetaniji. Nautičkom klubu „Zemun”, ističe Ivan Jovanović, kapetan kapetanije, to nije smetalo da im i dalje omogućava da se privežu za njih, mada za formiranje pristana nije imao odobrenje.

– Pre oko mesec dana utvrdili smo da klub „Zemun” i vlasnici plovila nisu poštovali propise i zabranili smo im upotrebu. Obavestili smo i komunalnu inspekciju, ali oni, verovatno zato što ne mogu svugde da stignu, nisu intervenisali. Uopšte nismo iznenađeni što je izbio požar na takvom objektu – rekao je Jovanović.

U „Metrou na vodi” navode da je njihov splav, još nedovršen, kao i pristan, prošao pregled konstrukcije i da nije namenjen za goste nego da je tu trebalo da se nađe kancelarija preduzeća. Uzrok požara je, kaže Jovan Ranđelović iz „Metroa na vodi”, verovatno kvar električnog osigurača. On, međutim, tvrdi da se ovaj slučaj ne može podvesti pod tipične požare na splavovima, koji izbijaju zbog loših strujnih instalacija, pribavljenih bez dozvole „Elektrodistribucije Beograd”.

– Priključili smo se na struju Nautičkog kluba „Zemun”, koju on ima već 20 godina, na osnovu urednog ugovora sa EDB-om – kaže Ranđelović.

Godinama već svedoci smo požara koji izbijaju na splavovima zbog neispravnih elektroinstalacija i preopterećenja mreže zbog krađa struje, kažu u EDB-u. Sumnjalo se da su neispravne instalacije razlog što se nedavno u pepeo pretvorio i čuveni „Blek panters”. Kako ne bi podelili istu sudbinu, u EDB-u naglašavaju da bi splavovi „Žabar”, „Keops”, „Blej voč”, „H2O”i „Hrabro srce” pod hitno trebalo da legalizuju potrošnju električne energije, jer nisu redovno prijavljeni „Elektrodistribuciji Beograd”. Oni struju koriste preko merne grupe koja se vodi na ime redovnog potrošača M. P., pokazale su najnovije junske kontrole radnika EDB-a. Ovih dana „pročešljani” su splavovi-restorani na Dunavskom keju, od tri solitera do picerije „Asteriks”, i utvrđeno je da su 22 lokala na vodi korisnici beogradske elektrodistribucije.

Kako je objasnio Vukašin Babić, šef službe kontrole EDB-a, na splavovima „Bombarder” i „PIM – Standard” d. o. o. otkrili su nepravilnosti, pa će vlasnici biti kažnjeni u skladu sa Zakonom o energetici.

– Kod većine kontrolisanih objekata utvrđene su tehničke nepravilnosti koje ozbiljno mogu uticati na kvalitet snabdevanja strujom i predstavljati eventualnu opasnost od izbijanja požara. Gazdama takvih plovila daćemo rok za uklanjanje nedostataka i pod kojim uslovima to da učine, a ako to ne ispoštuju isključićemo ih – istakao je Babić.

Sa vlasnicima splavova još nekako, kaže, i izlaze na kraj, ali da li gazde objekata koji niču na Savi, od Ade Ciganlije ka Ostružničkom mostu, plaćaju ili kradu struju, malo je teže utvrditi, jer ih kontrolori EDB-a nikada ne zatiču u vikendicama.

– Dešava se da uzimaju električnu energiju kojom se snabdevaju javni bunari i tako oštećuju „Vodovod”. Ima i onih koji se ipak dogovore sa tim komunalnim preduzećem pa im plaćaju deo struje koju potroše – objasnio je Babić.

Radnici EDB-a pronašli su, kažu, brojne nedostatke i na unutrašnjim instalacijama splavova, pa je gradskoj inspekciji iz ovog preduzeća predloženo da u saradnji sa protivpožarnom brigadom MUP-a Srbije sankcionišu te nepravilnosti.

Kako je naglasila Sandra Alagić, predstavnik za medije EDB-a, vlasnici splavova koji se „na divlje” kače na strujnu mrežu ne ugrožavaju samo život osoblja i gostiju već i prolaznika koji prolaze pored trafoa sa kojih se snabdevaju strujom.

– Postoji mogućnost od izbijanja požara ako se na jedan priključak nakači nekoliko splavara. Za sve što se radi nelegalno, ne odgovaramo, kao i za bilo kakav incident koji nastane na takvim objektima. Pre nego što gazda otvori vrata lokala za posetioce, on bi morao da bude tehnički ispitan i da ima atest o ispravnosti i procenu bezbednosti. Ako to nema, radi na sopstveni rizik i moraće da odgovara za svaku havariju koju izazove – izričita je Alagićeva.

Kako je za naš list nedavno izjavio Mile Jovičić, komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, splavovi se tretiraju kao privremeni objekti.

Onaj ko ih postavlja i koristi mora da ispoštuje sve propise na osnovu zakona o zaštiti od požara. Ako je u pitanju splav-restoran gde može da stane i hiljade ljudi, onda je to ozbiljniji objekat. Mora da poseduje protivpožarne aparate, mora da bude podoban za brzu evakuaciju, da ima ispitanu elektroinstalaciju, izgrađene posebne pregrade koje sprečavaju širenje vatre. Bitno je i da su splavovi izgrađeni od materijala koji ne gore, što kod nas nije slučaj, jer su gotovo svi napravljeni od drveta.Kad se takav splav zapali, tu pomoći nema, jer se drvene konstrukcije teško gase, a i postoji opasnost da se vatra proširi na objekte u blizini.

U slučaju da se splav koristi za rekreaciju ili stanovanje, onda je to kao i sa kućom– gazdama niko ne može da naredi šta da rade u svom domu.

Vlasnici splavova sete se da preduzmu mere bezbednosti tek kada inspektori pred sezonu krenu u obilazak. Čim kontrole prođu, zaborave na bezbednost, kaže Nenad Marinković, vlasnik preduzeća „Vatroteh”, koje uvodi protivpožarne mere.

– Da su inspektori češće na terenu, splavari bi nas više angažovali. Ovako, da radimo samo na splavovima, odavno bismo umrli od gladi – rekao je Marinković.

Da će red konačno da zavlada na priobalju Dunava i Save nadu daje i to što je Gorjana Obrenović, gradski sekretar za inspekcijske poslove, naložila da se ispita bezbednost splavova na rekama i način na koji su priključeni na struju.

– To je veoma bitno u vreme letnjih žega kada je veća opasnost od izbijanja požara. Obavestili smo službu protivpožarne zaštite u kakvom se stanju nalaze ti objekti. Očekujemo da će se odbornici u Skupštini grada uskoro izjasniti i o odluci o postavljanju plovnih objekata i ukoliko ona bude usvojena dodatno će poboljšati bezbednost na rekama – istakla je Obrenovićeva.

D. J. – B. V. – V. V.

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.