Kontejner za PET ambalažu

Izvor: Politika, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontejner za PET ambalažu

Učenici Osnovne škole "Mihajlo Petrović Alas" od juče mogu da odlažu plastičnu ambalažu u poseban kontejner postavljen u dvorištu škole. Novac za njegovu kupovinu obezbedila je Opština Stari grad na inicijativu Opštinskog saveta za ekologiju, a ranije su već postavljeni u preostalih sedam starogradskih osmoletki.
Namera je da školarci donose i ubacuju u kontejner PET ambalažu, a škole će sklopiti ugovor sa preduzećima koja se bave reciklažom i tako obezbediti dodatne prihode >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za školu. Time bi ekološka slika centra grada bila poboljšana i istovremeno formirana ekološka svest đaka.

Planirano je da ove godine budu kupljeni i kontejneri za limenke i staklenu ambalažu. Savet za ekologiju Starog grada već godinama organizuje akciju "Deca i reciklaža" u kojoj mališanima govori o vrednostima korisnog otpada i mogućnostima ponovnog korišćenja.

U školi "Mika Alas" juče su bili i predstavnici firme "Brzan plast" koja bi trebalo da otkupi prikupljenu ambalažu. Ovo preduzeće sakupi oko 300 tona plastike mesečno, a prošle godine reciklirano je 3.000 tona otpada. Kako je rečeno, cena kilograma prikupljene PET ambalaže je sedam dinara.

A. LJ. M.

[objavljeno: 07.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.