Konstrukcija jednog auotmobila od deset drugih

Izvor: Studio B, 12.Jan.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstrukcija jednog auotmobila od deset drugih

Da beogradske terase, podrumi i dvorišta svojim vlasnicima ne moraju nužno da služe samo kao špajz za zimnice, turšije i kiseli kupus, pokazuje i neobična priča iz Rakovice.

Jedan osamdesetogodišnjak svoje penzionerske dane ne provodi ni u igranju šaha, ni gledanju televizije, poput njegovih vršnjaka. Ni manje ni više, na svojoj terasi konstruisao je pravi automobil, koji je u Agenciji za bezbednost saobraćaja već atestirao i vozi po Beogradu.

Ovo je zasigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << najpoznatiji automobil u Rakovici. Još ako vam kažemo da ga je sopstvenim rukama napravio osamdesetogodišnji penzioner, jasno je što je postao atrakcija. Kad neko provede radni vek kao konstruktor alata u fabrici motora 21. maj, a u slobodno vreme vozi brdske i brzinske relije, onda ne čudi što ni kao penzioner ne sedi skrštenih ruku. Doduše, već decenijama se Dušanu Batančevu mota po glavi da i sam konstruiše automobil. Od projekta koji je izveo do mini-moka, kabrioleta unikata koji je već postao miljenik beogradskih ulica trebalo je godinu i po dana, tj. na hiljade sati u garaži, ne bi li što više uštedeo. A da bi mogao da ga legalizuje i atestira, ukrstio je provereno.

- Dušan Batančev - On je napravljen od 10 automobila. šta sve imamo ovde? šoferka je od jugića, retrovizor od pasata, štop lampe mercedes, limarija od golfa, krov- reno trafik, farovi od lade.

A podloga mini morisova. Troši 6 litara, a može da juri i 125 na sat, premda vam bude hladno, uverili smo se i sami. i sina je zarazio automobilizmom, koji mu je pomogao sa elektrikom, sve osatlo Dušan je radio sam samcijat.

- Radovao sam se ko malo dete kad sam ga registrovao plašio sam se da će mi zameriti, prošao sam iz prve. Zadovoljan sam, unuci ko mušice naleću, mali od 5 godina, deda moje mesto kraj tebe napred. Meni je ovo zadovoljstvo, iza mene će ostati nešto, trajno, što će neko koristiti, čemu će se radovati.

Ovo nije jedini auto iz Dušanove majstorske radionice. Prvi mu je bio plastični dvosed-pedalina koji sada krstari ulicama Vranja, a ukoliko mu zakon o saobraćaju dozvoli, na vidiku je, kaže Dušan i treći.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.