Komunalni policajci od ponedeljka!

Izvor: Press, 13.Nov.2010, 03:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalni policajci od ponedeljka!

Prva 104 komunalna policajca izaći će na ulice u ponedeljak u osam sati, a od tada će i građani moći putem telefona ili elektronske pošte da se požale na sve vrste nereda u svom komšiluku
Prva 104 komunalna policajca izaći će na beogradske ulice u ponedeljak u osam časova ujutru. Od tada će putem telefona ili elektronske pošte i svi sugrađani moći da upute prijave na sve vrste komunalnog nereda u svom okruženju.

Središte >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << komunalne policije je u Makenzijevoj ulici broj 3, a brojevi telefona koji će od ponedeljka biti dostupni 24 časa dnevno za prijave građana su: 011/245-3158, 011/245-3159 i 011/2432-482.
Uvek pri ruci građanima
Gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić juče su na ceremoniji u gradskoj skupštini uručili službene legitimacije čuvarima komunalnog reda.
Đilas je istakao da, kao i većina Beograđana, očekuje mnogo od njih. Najpre im je zatražio da uvedu red u komunalnu oblast, ali i da imaju mnogo strpljenja.
- Očekujem od vas da najpre ukazujete našim sugrađanima šta su pravila i obaveštavate ih, a da kazna koju imate pravo da primenite bude poslednji izbor. Nemojte da kažnjavate ljude zbog onoga što svako od nas, kada je u civilu, i sam radi, već ih kažnjavajte za istinske prestupe. Kada padne sneg u gradu i vidite da roditelji sa decom čekaju autobus na stanici, očekujem od vas da ih povezete do kuće, da budete tu za građane 24 časa dnevno i da sankcionišete one koji ih na bilo koji način ugrožavaju. Samo takvim ponašanjem uspećete da vas građani zaista dožive kao nekog ko je spreman da im pomogne - naveo je Đilas.
Ceremoniji uručenja službenih legitimacija prisustvovao je i direktor policije Milorad Veljović, koji je istakao da pripadnici MUP-a i komunalna policija imaju zajednički cilj, a to je da Beograd i Srbija budu lepši i bezbedniji.
- U policiji ćete imati pre svega prijatelje, koji su spremni u svakom trenutku da vam pomognu. Vaša uloga je i te kako odgovorna jer ta uniforma obavezuje. Želim vam da vas građani prihvate kao prijatelje, a ne kao ljude koji će se baviti represijom - rekao je Veljović.
Čuvari komunalnog reda će na ulice Beograda izaći u ponedeljak u osam časova ujutru i tokom prve dve nedelje na dužnosti radiće do 22 časa, a nakon toga biće dostupni 24 časa. U svakom trenutku na svim opštinama biće bar po jedna patrola komunalne policije, ali one se neće trajno zadržavati na istoj opštini, već će se svakoga dana smenjivati kako bi upoznali što više sugrađana i delova grada. Za centar će biti zaduženi policajci pešaci, a na rubne delove, nešto udaljenije i veće opštine, kao što su Novi Beograd, Voždovac, Palilula ili Rakovica, ići će patrole sa automobilima.

Prve kazne za Novu godinu
Međutim, nadležnosti komunalnog policajca i nadležnih inspektora još uvek nisu do kraja definisane, pa će čuvari reda svoj posao početi od upoznavanja građana.
- U prethodna četiri meseca odredili smo prioritete kojima će se komunalna policija baviti i u sredu je sastanak sa svim inspekcijama u gradu sa kojima ćemo u sadejstvu precizirati nadležnosti. Prvo naređenje koje sam izdala je da se policajci upoznaju sa građanima, teritorijama u gradu, uđu u stambene zgrade i upoznaju predsednike skupštine stanara, kao i da znaju koje se institucije nalaze na njihovom terenu, ali da najveću pozornost obrate na škole i predškolske ustanove. Prva primena ovlašćenja i izricanje kazni počeće pred Novu godinu u vezi sa prodajom i bacanjem petardi, budući da se tada događaju nesrećni slučajevi - ističe načelnica komunalne policije Gorjana Obrenović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.