Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalni policajci naoružani palicama

Novi čuvari reda moraće da prođu šestomesečnu obuku Ministarstva unutrašnjih poslova

Nepropisno parkiranje, ulična prodaja, glasna muzika, odlaganje otpada na nepredviđenim mestima, nered oko gradskih pijaca – samo su neki od problema koje bi do kraja 2009. godine trebalo da reši komunalna policija. Oni će biti u uniformi, bez vatrenog oružja i najverovatnije će imati palice, suzavac i vozila. Imaće ovlašćenje da legitimišu i zadrže izgrednike do dolaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << policije i da privremeno oduzmu predmete, najavio je juče Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On je na okruglom stolom „Komunalna policija – nova nadležnost gradova” u „Sava centru”, na kome je predstavljena radna verzija zakona o komunalnoj policiji, naglasio da Srbiji nedostaje efikasna služba koja će se baviti problemima koji su u „sivoj zoni”. Prema njegovim rečima komunalni policajci moraće da prođu obuku Ministarstva unutrašnjih poslova koja neće trajati duže od šest meseci i najavio da će predlog zakona biti upućen Skupštini Srbije do kraja ove godine.

Vladan Luković, predsedavajući gradske komisije za izradu ovog zakona, tvrdi da je Beograd najviše zainteresovan za uvođenje komunalne policije. On je podsetio da je po odluci Dragana Đilasa, gradonačelnika, obrazovana komisija koja treba da predloži rešenja u izradi tog zakona.

– Postojale su koncepcijske razlike o tome da li postojeće inspekcije na nivou grada treba da budu prevedene u komunalnu policiju ili da se formira potpuno nova služba. Složili smo se da se na nivou grada, a nadamo se da će to prihvatiti i ostali gradovi, formira posebna uprava koja bi se sastojala iz dva dela – jedan bi činili svi inspekcijski organi, a drugi bi bila komunalna policija – istakao je Luković.

On smatra da bi uz rad komunalne policije i rad inspekcijskih službi dobio pravi smisao. Gotovo je svakodnevna pojava da inspektor nema mogućnost da kazni nesavesnog građanina, jer nema pravo da ga legitimiše, pa samim tim mu ne može uputiti nikakvu meru. Takođe, neophodno je sasvim promeniti kaznenu politiku.

– Treba uvesti ozbiljne novčane kazne kako bi rad komunalnih policajaca imao smisla. Kazna za nepropisno izvođenje pasa u parkovima je 250 dinara, što je jedan od razloga zašto sugrađani ne poštuju propise – zaključio je Luković.

D. Spalović

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komunalna policija do kraja 2009?

Izvor: B92, 05.Dec.2008, 18:37

Beograd -- Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Milan Marković izjavio je da bi komunalna policija mogla da počne sa radom do kraja 2009. godine... Marković je rekao da će komunalna policija u gradovima u Srbiji rešavati probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.