Komisija rešava problem napuštenih gradilišta

Izvor: Politika, 26.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija rešava problem napuštenih gradilišta

Kako ćete rešiti problem napuštenih gradilišta koje vlasnici ne održavaju?

Da li postoji neka uredba po kojoj se može oduzeti zemljište ukoliko ga više godina niko ne održava? Stanujem u Ulici Petra Konjovića na Kanarevom brdu, gde se nalazi napušteno gradilište o kome niko ne brine, a vlasnik je Enjub„”. Tu se skupljaju narkomani, ima pacova, ambrozije... Više puta sam prijavljivala komunalnoj inspekciji opštine Rakovica. Rekli su mi da oni pišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kazne Enjubu„”, ali da ih sudije za prekršaje ne kažnjavaju.

Jasmina Njegovan,

Petra Konjovića 12M

Skupština grada Beograda, sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, formirala je komisiju koja treba da proceni da li su ispunjeni uslovi za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta u državnoj svojini, i davanje tog zemljišta na korišćenje licima radi izgradnje objekata više od 800 kvadratnih metara bruto površine. Komisija razmatra ispunjenost navedenih uslova za sve lokacije na kojima je već duže vreme obustavljena izgradnja objekata i na osnovu toga doneće odgovarajuće odluke. Potpuno se slažem sa vama da se taj problem mora rešiti u najboljem interesu građana, posebno zbog bezbednosti Beograđana i njihove dece.

Kada će biti osvetljen prilaz Pančevačkom mostu u Ulici despota Stefana (leva strana, trotoar iznad nekadašnje industrije mesa Slavija„”)? Ovaj deo grada ne samo da je neugledan i u potpunom mraku već je i opasan, jer su pešaci i pešački prelaz slabo uočljivi?

VesnaPetrevski,

Višnjički venac 97

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, Uprava za energetiku je u 2008. godini, povodom mnogobrojnih zahteva građana da se osvetle prilazi Pančevačkom mostu, izveo radove na dogradnji javnog osvetljenja na pešačkim prelazima i autobuskim stanicama u okolini tog mosta.

Nadležne službe Uprave za energetiku i EDB Javnog osvetljenja ponovo će snimiti stanje na prilazu Pančevačkom mostu i utvrditi tehničke i energetske mogućnosti za dodatno poboljšavanje osvetljenja i u što kraćem roku odraditi i taj posao.

Pre šest meseci srušena je umetnička žirafa na kružnom toku na Topčideru. Kada planirate da postavite novu?

Radovan Dimitrijeski,

Ulica Lipa 14

Inicijator za postavljanje, prvo jedne žirafe, a potom i još dve, bila je opština Savski venac. Grad Beograd je finansijski pomogao realizaciju projekta. Pre šest meseci neidentifikovani vozač je oborio jednu žirafu i opština je povela sudski spor, koji je još uvek u toku. Pošto su ove skulpture bile osigurane, opština je, takođe, podnela zahtev za obeštećenje kod nadležne institucije. Kada se svi ovi sporovi završe, opština će ponovo da postavi skulpturu žirafe na postojeće mesto i adekvatnije će obezbediti kružni tok kako se slična situacija ne bi ponovila. Ja i ovim putem apelujem na nesavesne vozače da obrate pažnju, a nadležne organe da ubrzaju ceo postupak.

Da li ćete ubrzati proces legalizacije stanova za koje je zadužen grad?

Zdenka Miladinović,

Medaković naselje

Posle konsultacija sa Sekretarijatom za urbanizam, dogovoreno je da im se obratite pismenim putem sa podacima o stanu (ulica, broj, katastarska parcela, broj predmeta), kako bismo mogli da damo konkretan odgovor vezan za objekat koji treba da se legalizuje.

Inače, proces rešavanja po zahtevima za legalizaciju, odnosno izdavanje odobrenja za objekte bez građevinske dozvole površine više od 800 kvadratnih metara, odvija se blagovremeno. U završnoj fazi je i formiranje i proširenje Komisije za procenu uslova i mogućnosti izdavanja odobrenja za objekte koji su izgrađeni ili rekonstruisani bez građevinske dozvole do 13. maja 2003. godine za objekte veće od 800 kvadratnih metara, a u skladu sa proširenjem nadležnosti grada u oblasti urbanizma i građevinskih poslova.

Hoće li u gradu početi, po ugledu na evropske metropole, otkupljivanje plastične ambalaže kako bi se rešio problem skladištenja tog smeća?

Ratomir Stanojković,

Jurija Gagarina 43

Krajem 2005. godine JKP Gradska čistoća” formiralo je pogon Reciklažno dvorište” u Višnjičkoj ulici broj 55. U pogonu se od fizičkih i pravnih lica otkupljuju sekundarne sirovine i to: papir, pet ambalaža, limenke, staro gvožđe, metal, plastika. Takođe, postoje otkupne stanice sekundarnih sirovina (papira, pet ambalaže i limenki) kod Cvetkove pijace, kod pijace Zeleni venac, u Ulici Orlovića Pavla kod Čuburskog parka, i kod parka na Banovom brdu. JKP Gradska čistoća” je u proteklom periodu postavila kontejnere za reciklažu pet ambalaže na delovima teritorija pet gradskih opština i to Novog Beograda, Zemuna, Zvezdare, Palilule i Čukarice. Naime, s obzirom da su građani podržali ovu aktivnost i u velikoj meri učestvuju u reciklaži pet ambalaže, planira se postavljanje kontejnera i za druge vrste sekundarnih sirovina

Da li će i kada biti izgrađen novobeogradski akvapark?

Vladimir Stefanović,

Dr Ivana Ribara 174

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je prema zahtevu investitora izdao sva potrebna akta za izgradnju akvaparka na Novom Beogradu i prema informacijama kojima ovaj Sekretarijat raspolaže nastavak gradnje direktno zavisi od nastavka investicionih ulaganja. Kao što znate, investitori su privatna pravna lica, a ne grad.

Da li će i kada biti osnovana služba gerontoloških domaćica u Barajevu, gde živi oko 14 000 penzionera?

Milovan Stanisavljević,

Barajevo

Socijalna politika grada i Sekretarijata za socijalnu zaštitu je da sukcesivno širi postojeću mrežu servisa Službe u kući u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima u budžetu, potrebama najstarijih sugrađana i organizacionim mogućnostima. U ovom trenutku usluge gerontodomaćica dostupne su za 2 304 osobe na 13 beogradskih opština. Na teritoriji Surčina, Sopota, Barajeva i Grocke nije realizovana ova socijalna usluga zbog prostorne razuđenosti, ali će se ići u dalje rešavanje tog problema. U prilog tome govori i podatak je za 2009. godinu predviđeno zapošljavanje 50 novih gerontodomaćica.

[objavljeno: 26/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.