Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komarci od kiše pobegli u stanove

Kiše i oluje koje su se u poslednje vreme obrušavale na grad jesu sprečile suzbijanje komaraca, ali je nevreme i uništilo dosta poletnih krvopija. Na žalost, to ne znači da je u konačnom rezultatu sve u redu jer do komaraca koji su se od kiše sklonili u stanove stručnjaci više ne mogu dopreti, tako da ćemo ih morati likvidirati jednog po jednog, kućnim sprejovima, papučama, novinama i, kad se izgubi strpljenje, svim što padne pod ruku.

Najgore je onima koji nastanjuju pojas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << duž Save i Dunava. Stanovnici Novog Beograda, mada s lokalpatriotskim ponosom odbacuju komentare onih koji nikada ne bi živeli u njihovom susedstvu, leti prvi priznaju da život u njihovom kraju ume da bude neizdrživ. Silni komarci koji se naroje u staništima pored vode proganjaju žitelje tog dela grada. Deca iz jednog tamošnjeg vrtića pre nekoliko dana su se vratila prekrivena svrabežnim crvenim tačkama. Još je gore žiteljima leve obale Dunava, gde ulaženje u trag komaraca otežava što nema popisa svih izliva brojnih kanala u Pančevačkom ritu, idealnih staništa komaraca.

Privremenih bara u ulegnućima i rupčagama ulica ne nedostaje ni u ostatku Beograda, kao ni vlažnih podruma u starim zgradama, do vrha punih septičkih jama na koje je prikačena trećina grada, lepljivih konzervi na svakom ćošku, van kanti za đubre, napuštenih i polupotopljenih čamaca duž 1.000 kilometara obala koje opasuju zaprljane vode, gde preparati za suzbijanje komaraca gube efikasnost.

Mada ove poteškoće nipošto nisu olakšale posao, suzbijanje larvi je bilo uspešno, kažu stručnjaci. Zahvaljujući tome, u priobalju, što je redovno stanje svake godine, oko glave čoveka zuji nekoliko stotina komarca u proseku, ovih dana čak i manje, svega nekoliko desetina. Otprilike toliko krvopija je svakom prolazniku za vratom i u ostalim delovima grada. Larve iz kojih će se izlegnuti nove napasti gotovo da se trenutno i ne mogu naći.

Toliko o nepobitnim uspesima, jer o pojedinim aspektima ovogodišnje akcije protiv nadiranja komaraca nema saglasnosti među članovima stručnog tima koji je osnovao grad da bi koordinirao akcije. Jedni kažu da je larvicidni tretman počeo mesec dana kasnije nego što je preporučljivo, zvanična verzija je da je počeo na vreme. Nezvanično se može čuti da tenderi za izvođače radova takođe malo kasne i da je budžet za tretman komaraca skresan na trećinu, što u sekretarijatu za zaštitu životne sredine takođe demantuju.

Sledeće nedelje, ako vreme bude pogodno, može se očekivati nastavak tretmana sa zemlje. Kada će se zaprašivati iz vazduha, ne zna se. U sekretarijatu tvrde da se s tim vidom borbe protiv letećih pijavica ne kasni, mada su i prošle godine avioni poleteli tek polovinom juna i ondašnji sekretar je govorio da od 2001. godine zaprašivanje nikada nije počelo kasnije.Taj ćemo rekord, očito, ove sezone u najmanju ruku ponoviti.

V. V.

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.