Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 04:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kolači i osvežavajuća pića u kanti
Beograđani bi, pre nego što „cugnu” bezalkoholni napitak, obavezno trebalo da provere rok trajanja. – Poslastice nepravilno čuvane
Toplo vreme nije donelo drastičnije povećanje broja neispravnih namirnica u gradskim kuhinjama, kafićima i trgovinama, pa su sanitarni inspektori, kako kažu, zadovoljni rezultatima redovnih majskih provera zdravstvene ispravnosti hrane i pića. Ipak, oni apeluju na sugrađane da u narednom periodu povedu računa gde jedu i piju, jer majonez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sosovi koji se krčkaju na suncu raspoređeni, na primer, po pultovima ćevabdžinica mogu vrlo lako postati otrov koji kupci unose u organizam.
Prethodnog meseca stručnjaci Ministarstva zdravlja prekontrolisali su 460 uzoraka namirnica, a tu je bilo i sedam uzoraka vode. Ispostavilo se da je voda koju su proveravali u sedam centralnih i lokalnih vodovoda ispravna, dok je od 453 uzoraka hrane 70 bilo neispravno. Inspektori su odmah u lokalima uništili 64,76 kilograma namirnica, u vrednosti od 13.312 dinara.
Prema rečima sanitarne inspektorke Mirjane Veljković na smetlištu je završio 21 kilogram kolača, koji je bio mikrobiološki neispravan, pa se pretpostavlja da nije čuvan u odgovarajućim uslovima.
– Toplo vreme čini svoje, namirnice se brže kvare, dovoljno je da ćevabdžija jednom rukom obriše čelo i eto bakterija u pljeskavici. Potrebno je samo da češće pere ruke i radne površine, a apelujemo na sugrađane ako negde vide da je objekat prljav ili priloge izložene na suncu da tu radnju zaobiđu. Bilo bi dobro da ljudi steknu naviku da i kada creva nasred ulice zakrče misle na svoje zdravlje – naglasila je Veljkovićeva.
Beograđani bi, pre nego što „cugnu” osvežavajuće piće, obavezno trebalo da provere njihov rok trajanja jer je zbog isteklog roka inspekcija uništila 15 litara bezalkoholnih napitaka. Posle provera sanitarni inspektori automatski su bacili i 11 kilograma sira, koji je u pojedinim samostalnim ugostiteljskim radnjama prodavan bez obavezne prateće deklaracije. Zbog mikrobiološke neispravnosti na smetlištu je završilo i 6,5 kilograma gotovih jela iz gradskih mini kuhinja, kafića i restorana. Ista „sudbina” zadesila je prodavce roštilja kod kojih su pronađena četiri kilograma mesa isteklog roka upotrebe. Iz istog razloga bačena su i po tri kilograma jaja i različitih salata koje se koriste kao prilog i kilogram kora za pitu.
– Ćevabdžije se nekada pravdaju činjenicom da priloge drže u sudovima od rostfraja koji održavaju temperaturu, ali zanemaruju to što su oni na otvorenom i greju se na sedamdeset stepeni, jer su smešteni u blizini plotne. Posle prijave sugrađana koji su se žalili da su štrudle kupljene u jednoj radnji tvrde ko kamen, a ne hrskave i meke, kako se to naglašava u reklami uništili smo i 260 grama ove poslastice. Takođe smo pozvali proizvođača tog konditorskog proizvoda i dobronamerno ga upozorili. Štrudle nisu bile zdravstveno neispravne, niti im je istekao rok, već se kupcima nudio lošiji proizvod od onog kakav se reklamira – objasnili su u beogradskom odeljenju sanitarne inspekcije.
D. Jokić
[objavljeno: 11/06/2009]