Ko će graditi most preko Ade

Izvor: Blic, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će graditi most preko Ade

Programom uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2007. godinu, koji su juče usvojili gradski odbornici, stvoreni su uslovi da Direkcija za gradsko i građevinsko zemljište realizuje tender za izvođača radova za most preko Ade Ciganlije. Za početak izgradnje mosta čeka se još i usvajanje detaljnog urbanističkog plana za saobraćajnice oko mosta.

Tender i za metro

Tender za izgradnju mosta preko Ade Ciganlije uključuje i učešće ponuđača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za izradu idejnog projekta prve linije lakog metroa, a zainteresovani svoje ponude mogu da dostave najkasnije do 1. juna 2007 godine.

Usvajanje programa izgradnje pristupnih saobraćajnica kasni već dve godine. U vreme kad je izabran projekat mosta preko Ade, planirano je da te iste 2005. godine bude završen urbanistički projekat okoline i raspisan tender za detaljno projektovanje mosta i da radovi počnu na proleće 2006. godine, a da prvi automobili krenu preko Save 2008. godine. Most preko Ade Ciganlije predstavlja važan deo Unutrašnjeg magistralnog prstena bez koga nema rasterećenja saobraćaja u centru, i čiji je završetak bio planiran za 2015. godinu.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nedavno je raspisala pretkvalifikacioni tender za izbor projektanta i izvođača radova za izgradnju mosta preko Save sa pratećom infrastrukturom, koji bi trebalo da poveže Novi Beograd i Čukaricu. Zainteresovani učesnici na tenderu svoju dokumentaciju treba da dostave

Gradi se više od 100 saobraćajnica

Direkcija planira da tokom 2007. godine nastavi da ulaže u više od 100 novih saobraćajnica. Izmeću ostalih to su: Vojvođanska ulica, saobraćajnice u novobeogradskim blokovima, na Bežanijskoj kosi, u Gornjem Zemunu, Nova Dunavska, ulice u Borča-Gredi... Ove godine nastavljaju se i radovi na regionalnom vodovodu „Makiš-Mladenovac", izgradnji „Interceptora" i kolektora duž Zrenjaninskog puta, kao i stanovi u „Azbestnom naselju" i Bloku 62 , gde je pri kraju izgradnja 46 stanova.

najkasnije do 4. juna ove godine. Gradnja mosta na donjem špicu kod Ade Ciganlije za koji se veruje da će rasteretiti južni prilaz gradu i otkloniti zagušenje u centru, sudeci prema dosadašnjim najavama, planirana je za kraj ove ili početak naredne godine.

Novac za izgradnju mosta delom je obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a delom iz gradskog budžeta. Inače Program uređivanja i davanja u zakup gradskog građevinskog zemljišta za ovu godinu vredan je oko devet milijardi dinara. Programom je predviđeno da se za uređivanje javnog građevinskog zemljišta izdvoji nešto više od 6,3 milijarde dinara, dok bi se za uređivanje ostalog građevinskog zemljišta izdvojilo 817 miliona dinara.

- Ovaj program bavi se projektima koji su interesu Grada u celosti, ali predstavljaju interese i samih opština. Sada, kada imamo usvojen plan, moći ćemo punim kapacitetom da počnemo da radimo - rekao je Boris Ranković, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Finansijska sredstva za realizaciju programa obezbeđuju se iz budžetskih prihoda - blizu osam milijardi dinara, dok će iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj biti izdvojeno 950 miliona dinara namenski - za kapitalne saobraćajnice posebnog interesa za grad, kao i za Unutrašnji magistralni poluprsten.

Usvojeni planovi detaljne regulacije

Odbornioci Skupštine grada juče su usvojili i nekoliko planova detaljne regulacije. Jednim od njih biće obuhvaćen deo Bloka 16 na Novom Beogradu (između ulica Ušće, Bulevara Nikole Tesle i zelene površine uz Bulevar Mihaila Pupina), dok drugi predviđa uređenje 81 hektara stambene zone naselja Višnjičko polje koji bi trebalo da bude završen za devet meseci.

- Na ovom potezu biće izgrađeno 7.500 stanova, od čega 600 za socijalno stanovanje, a namera je da na tom mestu izgradimo i dečije ustanove, škole, sportske objekte - rekao je Đorđe Bobić, gradski arhitekta.

Odbornici su usvojili i planove za uređenje Sportskog centra „Kovilovo", kao i dubodoline repiškog potoka na Banovom brdu gde će biti sportski kompleks.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.