Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige u junu, pare odmah

Roditelji osnovaca pozvani da unapred plate udžbenike za sledeći razred

Roditelji osnovaca, prisećajući se dugih redova ispred knjižara prošlog septembra, već obezbeđuju komplete udžbenika za svoje đake. U većini osnovnih škola, mamama i tatama je ponuđeno da naruče knjige preko škole, u tri rate koje treba da budu isplaćene do juna.

– Oni koji se pretplate dobiće nove komplete udžbenika na kraju tekuće školske godine. Takođe, roditelj može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da uzme knjige koje isplaćuje kasnije. Kada je započeta reforma nastavnog plana i programa za osnovne škole, data je mogućnost i drugim izdavačima da ponude svoje naslove – kaže Slobodanka Ružičić, urednik Redakcije za predškolsko i osnovno obrazovanje u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

Nastavnici biraju udžbenike devet izdavača sa spiska koji je odobrilo Ministarstvo prosvete, pa se zato često dešava da roditelji ne znaju tačno koja knjiga se koristi na časovima. U osnovnoj školi „Mihailo Petrović Alas” kažu da je većina roditelja zainteresovana da naruči komplet preko škole, kao i da se prva rata plaća krajem ovog meseca.

– Odgovara im što knjige mogu da kupe na rate, što ne moraju da čekaju u redovima i da brinu o tome koji su udžbenici tačno potrebni osnovcima – kaže Vesna Nedeljković, direktor OŠ „Mihailo Petrović Alas”.

Sledeće školske godine učenici šestog razreda učiće po novom reformisanom sistemu. Neki njihovi udžbenici razlikovaće se od onih koji su korišćeni prošle godine.

– Imamo mnogo novih naslova i nastavnike čeka veliki posao da se odluče kojeg će izdavača da odaberu. Prošle godine nismo imali naručivanje udžbenika preko škole, ali su Savet roditelja i Školski odbor odlučili da je bolje ovako – rekla je Dragana Dragaš, direktorka OŠ „Stefan Nemanja”.

Ova iskusna profesorka istorije smatra da su cene knjiga visoke budući da komplet za peti razred, na primer, košta 4.300 dinara bez priručnika za strane jezike, pa će stoga otplata u tri rate olakšati roditeljima nabavku.

Iako kupuju i plaćaju udžbenike unapred, roditelji zbog toga ne dobijaju povlašćenije cene. Upravo zato mnogi od njih se i pitaju: „Koga ja to kreditiram – školu, izdavača ili...?” Školama, međutim, pojedini izdavači nude rabat za kupovinu njihovih knjiga.

– Sredstva koja škola dobije od rabata dobavljači uplaćuju na račun koji je otvoren za roditeljski dinar. Od tog novca, prošle godine smo obavili popravke u školi i doterali učionice – kaže Goran Vilotijević, direktor OŠ „Banović Strahinja”, u kojoj roditelji tek treba da se izjasne da li će udžbenike obezbediti preko škole.

J. Beoković

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.