Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 02:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević nije direktor Šeste gimnazije

Saglasnost na odluku Školskog odbora da smeni Vladimira Kneževića, dosadašnjeg direktora Šeste beogradske gimnazije, stigla je krajem decembra iz kabineta ministra Zorana Lončara, potvrđeno je juče u Ministarstvu prosvete.

Pre dva dana Školski odbor je za v.d. direktora Šeste beogradske gimnazije imenovao Danijelu Vujisić, profesorku srpskog jezika i književnosti u ovoj školi.

Zvanično, direktor Knežević smenjen je zbog, kako je konstatovala prosvetna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inspekcija, nesavesnog vođenja školske dokumentacije, mada je pitanje njegove smene pokrenuto zbog afere nezakonitog popravljanja ocena, koja je u javnost dospela početkom jula prošle godine.

- Pitanje popravljanja ocena nije jedini razlog Kneževićeve smene. Ispravljanje ocena je bio povod da školu poseti prosvetna inspekcija, koja je potom utvrdila niz nepravilnosti u vođenju školske dokumentacije i naložila Školskom odboru da glasa o njegovom razrešenju. Školski odbor je 13. decembra jednoglasno doneo odluku da se Knežević smeni. Kad je odluka o razrešenju doneta, poslata je u Ministrastvo prosvete. Ministar prosvete je prema Zakonu imao pravo da u roku od 15 dana ospori ili potvrdi našu odluku. I krajem godine, tačnije 28. decembra iz kabineta ministra Lončara poslata je saglasnost na našu odluku - kaže za „Blic" Ljiljana Antonijević, predsednica Školskog odbora Šeste beogradske gimnazije.

Da podsetimo, od kad je u javnost dospela informacija da je direktor Knežević odgovoran što su učenicima I4 odeljenja u ovoj Gimnaziji, posle urgencije uticajnog roditelja na nezakonit način popravljene jedinice, deo zaposlenih i roditelji čija deca idu u ovu školu nisu prestajali da traže njegovu smenu. Profesor Nikola Kozomora, koji u Šestoj gimnaziji predaje srpski jezik i književnost je zbog afere popravljanja ocena nekoliko dana štrajkovao glađu i, takođe, tražio smenu Kneževića.

- U vanrednoj situaciji, koja je predhodila smeni Kneživića Školski odbor bira vršioca dužnosti direktora škole bez pribavljanja mišljenja nastavničkog veća. Vršilac dužnosti na tom mestu može ostati najviše šest meseci od dana stupanja na dužnost. U tom periodu biće raspisan konkurs za novog direktora škole - rekla je Ljiljana Antonijević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.