Knez Mihailova 33 pripada državi

Izvor: Blic, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knez Mihailova 33 pripada državi

Zgrada u Knez Mihailovoj 33, dela zadužbine Nikole Spasića nije prodata jer se na poziv za preuzimanje akcija nije odazvao dovoljan broj akcionara, a država je rešila da uzme ono što joj pripada.

Rok za preuzimanje akcija preduzeća „Jugoelektro", koje je uknjiženo kao vlasnik zdanja u Knez Mihailovoj ulici 33 od 2.500 kvadrata, istekao je juče u 12 sati. Kod brokera firme „Siti stori plus" d.o.o su do tada deponovane 344 akcije, od 63.791.

Istovremeno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istekom roka za preuzimanje akcija Ministarstvo kulture i Direkcija za imovinu su od Komisije za hartije od vrednosti i Agencije za privatizaciju tražili da se zgrada u Knez Mihailovoj 33 izuzme iz imovine preduzeća „Jugoelektro". Od Republičkog geodetskog zavoda, Direkcija za imovinu je , na osnovu sudske presude iz 2004. godine, zgradu uknjižila kao državno vlasništvo.

- Duhovno i materijalno kultutrno nasleđa zaštićeno je zakonom. Međutim, odredbe tog zakona koje se odnose na duhovni deo nasleđa nisu sasvim precizne. Zbog toga, kad se nešto nađe na tržištu, samo Direkcija za imovinu može da spreči prodaju, a mi možemo samo da podsetimo na „pravo preče kupovine" - kaže Miladin Lukić, pomoćnik ministra za kulturu.

Na taj način je osujećen prvi pokušaj prodaje zdanja u Knez Mihailovoj pre dve godine, jer je pravo preče kupovine pripadalo Gradskom zavodu za zaštitu spomenika. Prema Lukićevim rečima, problem je tako odložen, ali ne i rešen.

Ima rešenja

Zadužbina Nikole Spasića godinama bezuspešno pokušava od republičkog političkog vrha da izdejstvuje uredbu koja bi zaštitila ostavštinu naših dobrotvora do donošenja Zakona o denacionalizaciji. Pošto se svakih nekoliko meseci pojavi novi pokušaj otimanja neke zadužbine, donošenje takve uredbe će od republičke Vlade da zatraži i Ministarstvo kulture.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.