Klubovi za stare za kvalitetnije „treće doba

Izvor: Studio B, 03.Mar.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klubovi za stare za kvalitetnije „treće doba"

Grad Beograd nizom mera nastavlja da se brine o najstarijim sugrađanima, a širenje mreže klubova za stare jedan je od prioriteta rada Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Tako je u narednom periodu planirano otvaranje nekoliko klubova, koji umnogome poboljšavaju kvalitet i obogaćuju život najstarijih sugrađana.

Kako je za Beoinfo rekao gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić, prostor u ulici Vojvode Stepe 280 dat je ovom Sekretarijatu na korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na neodređeno vreme, bez naknade, gde je planirano otvaranje kluba za stare.

- U naredne četiri godine predviđeno je da stariji sugrađani dobiju još dvadeset ovakvih prostora. Za početak, pored kluba na Voždovcu, otvoriće se još tri nova: na Zvezdari, Čukarici i Vračaru. Na taj način grad izlazi u susret potrebama starih sugrađana. Takođe, planirano je i otvaranje dva dnevna centra u Novom Beogradu i na Paliluli, kao i adaptacija postojećih objekata za te namene - rekao je Matić.

Njegova zamenica Aleksandra Krstić precizirala je da na teritoriji trinaest gradskih opština trenutno postoji 21 klub za starije. Svi oblici i sadržaji rada obuhvataju više od deset hiljada korisnika, od čega je osam hiljada aktivnih i oko 2.100 korisnika pomoći u kući. O njima brine oko 750 radnika.

Prema njenim rečima, dnevni boravak pruža usluge savetodavnog socijalnog rada i preventivne zdravstvene zaštite uz razne aktivnosti organizovanog slobodnog vremena. Tu se proslavljaju rođendani i drugi značajni datumi, a priređuju se i literarna druženja, smotre recitatora, vokalnih solista, grupa pevača, dramskih sekcija i plesnih takmičenja. Stari uživaju i u organizovanim takmičenjima u šahu, dominama, pikadu, „Ne ljuti se, čoveče" i drugim igrama. Organizuju se i izleti, izložbe, kreativne radionice, maskenbal, obilasci bolesnih korisnika i drugo. Kroz aktivnost klupskih kulturno-zabavnih sekcija korisnici se uključuju i u rad Penzionerskog amaterskog kulturno-umetničkog društva (PAKUD) Gerontološkog centra Beograd. Horsko ili solističko pevanje, instrumentalno stvaralaštvo, folklor, ples i modni studio, dramsko izvođenje, likovno stvaralaštvo, Književni klub „Miroslav Antić" i časopis „Zlatno doba", ali i internet - sve je to dostupno starima, kako bi „treće doba" provodili na lepši i kreativniji način.

Penzioneri o klubovima i dnevnim centrima imaju samo reči hvale. Uključeni u različite aktivnosti, to ne doživljavaju kao obavezu već kao zadovoljstvo. S obzirom na to da se rad ovih ustanova često zasniva na željama i potrebama najstarijih, ovo je jedinstvana prilika da se oni dobro organizuju i - uživaju.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Klubovi za stare za kvalitetnije treće doba

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2013

BEOGRAD - Grad Beograd nizom mera nastavlja da se brine o najstarijim sugrađanima, a širenje mreže klubova za stare jedan je od prioriteta rada Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Tako je u narednom periodu planirano otvaranje nekoliko klubova, koji umnogome poboljšavaju kvalitet i obogaćuju život...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.