Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Nov.2010, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi dopunili projekat za most Zemun-Borča

BEOGRAD - Kineska kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) dopunila je idejni projekat za most Zemun-Borča, što je osnov da se utvrdi dinamika budućih plaćanja, potvrđeno je u Ministarstvu za Nacionalni investicioni plan (NIP).

Kineski partner je, kako se precizira, dostavio predmer i predračun radova za idejni projekat izgradnje tog beogradskog mosta. Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je rekao da je kineska kompanija dostavila predračun >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Republičkoj revizionoj komisiji i da je na taj način ispunila svoje obaveze.

On je istakao da će svi projekti biti na vreme završeni i da će radovi na izgradnji mosta preko Dunava, od Zemuna do Borče, sigurno početi u aprilu sledeće godine, kao što je i najavljeno. Ignjatović je kazao da je CIP još pre nekoliko meseci počeo izradu glavnog projekta za prilazni autoput u dužini od 21,5 kilometara, a da Kinezi rade glavni projekat za most. On je naveo da je CIP ustupio kineskoj kompaniji svoje prostorije u Beogradu kako bi mogli da rade na projektu, ali da ih kineski stručnjaci ne koriste.

"Predstavnici CRBC kažu da u Kini rade na izradi glavnog projekta", dodao je generalni direktor CIP - a.

Most koji će spojiti obale Zemuna i Borče biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara. Radovi na izgradnji, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počnu u aprilu 2011, a rok za završetak tog posla je tri godine.

Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu ministarka za NIP Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predstavnici CRBC-a. Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, a ugovorom je predviđeno da će u tom poslu sa najmanje 45 odsto učestvovati domaća građevinska preduzeća i proizvođači građevinskog materijala.

Skupština Srbije je juče završila pretres o pet zakonskih predloga koji se odnose na potvrđivanje ugovora i garancija za razne infrastrukturne projekte, među kojima je i izgradnja mosta Zemun-Borča. Ugovorom o zajmu za izgradnju mosta sa pripadajućim saobraćajnicama predviđeno je da kineska Eksport-import banka kreditira Srbiju sa 255 miliona američkih dolara.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Rešeni nesporazumi Beograda i Pekinga

Izvor: Danas, 27.Nov.2010, 00:57

Kineska kompanija „Čajna roud end bridž korporejšn“ dostavila je, prema nedavnom postignutom dogovoru nedostajuće predmete i predračune uz idejni projekt Mosta Zemun – Borča, što je bila poslednja primedba izvestilaca Republičke revizione komisije. Time su se stekli uslovi da komisija završi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.