Kapljice vrebaju sa fasada

Izvor: Politika, 19.Jul.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapljice vrebaju sa fasada

Jedino građevinska dozvola može da spreči vodu koja iz klima-uređaja pada na ulicu i prolaznike

Verovatno da nema sugrađanina kome nije kapnula voda na glavu sa klima-uređaja dok u ovim vrelim danima pokušava da „uhvati” malo hlada hodajući uz fasadu. Retki su i oni koji se posle neplaniranog „kupanja” nisu zapitali zbog čega rashladni uređaji cure na sve strane i ko kondenzu treba da stane na kraj.

Prolaznici bi mogli biti pošteđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kapljica koje vrebaju sa fasada samo kada bi vlasnici rashladnih uređaja poslušali komunalne inspektore koji kažu da je dovoljno da uzmu posudu i u nju sprovedu crevo koje ispušta vodu. Za neposlušne ne preostaje ništa osim kazni, koje za fizička lica iznose 2.500 dinara, pravna oko 10.000, a ukoliko dođe do pokretanja prekršajnog postupka protiv pravnog lica, cifra naraste i do 500.000 dinara.

Mileta Zarić, šef odseka za komunalnu inspekciju u opštini Stari grad, kaže da su kontrole učestale.

– Često ne možemo da dođemo do prekršioca jer nismo u mogućnosti da uđemo u zgradu, a kada i uspemo, ubeđujemo vlasnika da je bolje da plati 2.500 dinara, nego da slučaj ide kod sudije. Pravna lica su odgovornija, možda što su način držanja klima morali da usklade sa odlukom o uređenju grada usvojenom pre tri godine – kaže Zarić i ističe da je ipak pet kazni prosleđeno sudiji.

On je objasnio da propis o načinu postavljanja klima-uređaja nalaže da ne sme biti ometeno kretanje pešaka, ali da se ništa bitnije neće promeniti sve dok za njegovo postavljanje ne bude bila potrebna građevinska dozvola.

– Đorđe Bobić, gradski arhitekta, predlagao je da se ovaj uređaj tretira kao „građevinski zahvat na zgradi”, što znači da bi bilo neophodno dobiti i građevinsku dozvolu. A za objekte koji su u režimu zaštite bilo bi potrebno pribaviti i saglasnost Zavoda za zaštitu. Tako bi rashladni uređaji završili na krovu, ili bočnim fasadama – objasnio je Zarić.

Do tada uredbu o držanju klima čine svega tri neprecizne rečenice, pa ne čudi odluka sugrađana da po pravilu „okite” baš stranu zgrade okrenutu ka trotoaru. Malo je onih koji su se dosetili da produkt rashladnog uređaja sprovedu do oluka, ili u unutrašnju kanalizaciju stana, što je odavno pravilo u evropskim metropolama, dok se kod nas na ulice dnevno izlije više od 700.000 litara vode. Iako kazne nisu simbolične, građanima najviše kaplje po glavi iz klima u centra grada. Kapljice lete ka prolaznicima čak i sa državnih institucija.

Inspektori opštine Zvezdara kontrolišu firme i stanove. Oni kažu da se žitelji ovog dela grada uglavnom pridržavaju pravila.

– Nešto se ipak mora uraditi jer će klima biti sve više, a ljudi ih kače kako im se prohte. Bulevar kralja Aleksandra nadgledamo više nego što bi trebalo, a broj kazni koje smo napisali je zanemarljiv – tvrdi Milan Trumbulović, glavni komunalni inspektor Zvezdare.

U senci propisa koji nedostaju vodi se polemika i o štetnosti vode koja otiče iz uređaja. Većina tvrdi da voda koja kaplje po prolaznicima – i to 12 litara dnevno iz svake – nije štetna, ali ni čista, jer se u uređaju kondenzuje zagađeni vazduh.

LJ. Perović

[objavljeno: 20/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.