Kapetan Mišino zdanje dobilo dekorativno osvetljenje

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Mišino zdanje dobilo dekorativno osvetljenje

Pušteno je u rad dekorativno osvetljenje zgrade Kapetan Mišinog zdanja čime je ovaj objekat postao još jedan od ukrasa u noćnoj panorami Beograda.

Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove rekao je da osvetljavanje zgrade Kapetan Mišinog zdanja još jedan od projekata koji je grad Beograd realizovao u nastojanju da ulepša najznačajnije gradske građevine.

- Sledi nastavak osvetljavanja objekata u centru grada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naročito oko Knez Mihailove ulice. Pored rekonstrukcije osvetljenja same ulice Kneza Mihaila, uskoro će dekorativno biti osvetljena Kolarčeva ulica, Igumanova palata, Biblioteka grada Beograda i Dom vojske Srbije, a u saradnji sa „Dženeral elektrikom" postigli smo i dogovor od donaciji kojim će se dekorativno osvetliti Studentski park. Osvetljavanjem Kapetan Mišinog zdanja želeli smo da i u noćnom izdanju istaknemo sve vrednosti ovog objekta, a u svemu ovome primenjena je najnovija tehnologija „LED" svetiljki, koje pored raskošnog svetlosnog efekta imaju i mali utrošak električne energije, što i troškove održavanja čini daleko manjim - rekao je Marko Stojanović.

Branislava Marković, direktorka sektora „Inženjering" u JKP „Javno osvetljenje", koje je izvodilo radove, rekla je da su radovi obavljeni u vrlo kratkom vremenskom roku.

- Radi se o objektu koji je veoma vredan, ali i veoma star i zato je kvalitetu radova pridata posebna pažnja. Postavljeno je ukupno 140 reflektora, od čega je 70 odsto najnovije generacije, sa svetlećim diodama. Zahvaljujući tome, ukupna instalisana snaga iznosi oko 3,5 kilovata, što je potrošnja jedne prosečne grejalice ili peći u stanu, i srazmerno tome je veoma smanjena utrošena električna energija na godišnjem nivou. Smatram da ovako osvetljen objekat služi svima na čast, kako gradu Beogradu kao investitoru, tako i nama kao izvođačima, a najviše Beograđanima - kazala je Branislava Marković.

Profesorka Nevenka Žarkić Joksimović, prorektorka Univerziteta u Beogradu zahvalila se u ime Univerziteta gradu Beogradu na obnovi jednog od najupečaljivijih građevina kulture u glavnom gradu.

- Večerašnji događaj predstavlja drugačiju vizuru grada Beograda na beogradski univerzitet koji okuplja oko 100.000 studenata i 6.000 zaposlenih. Osvetljavanje ove zgrade, koja je zadužbina jednog imućnog srbina, Miše Anastasijevića je i simbolički čin, jer je on smatrao da upravo učeni ljudi moraju da vode Srbiju ka Evropi. Današnji događaj pokazuje da grad Beograd uvažava mesto univerziteta, što nas čini veoma zadovoljnim - rekla je prorektorka Univerziteta u Beogradu.

Zadovoljni su bili i Beograđani koji su se zatekli u šetnji ispred Kapetan Mišinog zdanja.

- Deluje predivno, i posle nekoliko objekata koji su već osvetljeni u centru grada ovo je fenomenalno, pogotovo u kontaktu sa drugim građevinama u okolini - rekao nam je Dušan Mišić.

Šesnaestogodišnji Dejan kaže kako je osvetljavanje značajnih zgrada „prava stvar".

- Ovako lepe zgrade se noću, pod običnim, uličnim osvetljenjem ne vide najbolje, a zaslužuju da budu viđene. Primećuje se da je grad u poslednje vreme mnogo bolje osvetljen, sada zaista izgleda kao neka evropska metropola i to je prava stvar za sve nas - kaže Duško.

Zadužbina kapetana Miše Anastasijevića na Studentskom trgu 1 građena je od 1858. do 1863. godine, kao privatna palata Miše Anastasijevića, a prema projektu Jana Nevole. Miša Anastasijević, predsednik Narodne skupštine i najbogatiji čovek u Srbiji toga vremena, palatu je poklonio srpskom narodu za prosvetne i kulturne svrhe. Prema volji darodavca, u zgradi su bile smeštene skoro sve značajnije prosvetne i kulturne institucije u Kneževini Srbiji - Ministarstvo prosvete, Velika škola (preteča Univerziteta), Narodni muzej, galerija slika i biblioteka. Danas je u njoj Rektorat Beogradskog univerziteta i deo Filozofskog fakulteta.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kapetan Mišino zdanje dobilo dekorativno osvetljenje

Izvor: Blic, 12.Okt.2011, 01:15

Dekorativno osvetljenje zgrade Kapetan Mišinog zdanja večeras je pušteno u rad, a ovaj objekat postao je još jedan od ukrasa u noćnoj panorami Beograda...Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove rekao je da osvetljavanje zgrade Kapetan Mišinog...

Nastavak na Blic...

Novi noćni izgled

Izvor: Danas, 12.Okt.2011

Dekorativno osvetljenje zgrade Kapetan Mišinog zdanja pušteno je u rad sinoć. Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove rekao je da osvetljavanje zgrade Kapetan Mišinog zdanja još jedan od projekata koji je grad Beograd realizovao u nastojanju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.