Kamenoresci na kamenu spoticanja

Izvor: Politika, 31.Mar.2014, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenoresci na kamenu spoticanja

Čak 80 odsto nadgrobnih spomenika u Beogradu izrađuju zanatlije koje ne izmiruju obaveze prema državi, a do posla dolaze šaljući akvizitere na groblja, što je protivno propisima

Ako se ne suzbije nelojalna konkurencija na tržištu kamenorezačkih usluga, već narednih dana beogradske zanatlije iz ove struke moraće da zatvore radnje. To je glavna teza sa okruglog stola „Siva ekonomija u komunalnim delatnostima”, održanog u Privrednoj komori, na kojem su se predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kamenorezaca, komunalnih preduzeća i nadležnih institucija založili za strože kažnjavanje „akvizitera”, koji su označeni kao glavni problem.

Reč je o osobama koje na beogradskim grobljima, uprkos propisanoj zabrani prodaje na počivalištima, ožalošćene posle sahrana njihovih najmilijih presreću s katalozima i nude im nadgrobne spomenike. Obično rade za, kako je rečeno na skupu, zanatlije iz Šapca i Bogatića, koji najčešće krše i druge propise, neprijavljivanjem radnji, neplaćanjem poreza i neizdavanjem računa, zbog čega mogu drastično da obore cene a pri tom koriste i loše materijale.

– Procene kazuju da čak 80 odsto nadgrobnih spomenika u Beogradu izrađuju takvi kamenoresci, sklapajući poslove posredstvom akvizitera. Za poslednja tri meseca nama niko nije ušao u radnje jer se prodaja obavlja na grobljima, iako smo pre četiri godine pokrenuli inicijativu da se ovaj problem reši. Za to vreme, po sezoni se iz Beograda iznese od dva do dva i po miliona evra – istakao je Đorđe Dragaš, predsednik Udruženja kamenorezaca Beograda, dodajući da beogradske zanatlije moraju da otpuštaju radnike, jer su u dugovima.

Prijave građana, kaže Radenko Ćetković, načelnik Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, dolaze do nadležnih tek kad se ispostavi da je spomenik loše napravljen, pri čemu mušterije najčešće ne poseduju nikakvu potvrdu o kupovini spomenika.

Nelojalna konkurencija ugrožava i JKP „Pogrebne usluge”, koje takođe ima kamenorezačke radnje, rekao je Dragan Baltovski, direktor ovog preduzeća.

– Na području Beograda ima 260 grobalja, a pod našom upravom je svega deset. Na njima smo uveli rigoroznu kontrolu postavljanja obeležja i izdavanja potrebnih papira. Vodimo i evidenciju koliko je koje preduzeće postavilo spomenika i dostavljamo je poreskim organima. Problem je što se akviziteri lako transformišu u „obične” posetioce groblja kad naslute opasnost a ako i plate mandatnu globu na licu mesta, to im se višestruko isplati sa sledećim pogođenim poslom – rekao je Baltovski.

Deo ovih problema, prema rečima Slobodana Stanojevića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, mogao bi da bude rešen pravilnikom o sanitarno-tehničkim uslovima, koji će definisati normative za postavljanje spomenika i na kojem rade Sekretarijat i „Pogrebne usluge”.

– Tim dokumentom mora da se uredi da samo ovlašćene radnje, koje imaju stručan kadar i izmiruju obaveze prema državi, mogu da rade – rekao je Stanojević.

U suzbijanju broja akvizitera Komunalna policija, zbog manjka ljudstva, ne može pomoći, rekao je Aleksandar Kostić, zamenik načelnika ove službe.

– Trenutno u Beogradu na 5.000 stanovnika dolazi jedan komunalni policajac, što je nedovoljno, pa predlažemo da se formira jedinstveni organ od pripadnika naše službe i Komunalne inspekcije, koji bi združeno radili na suzbijanju ovakvih pojava – rekao je Kostić.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Lažno cenkanje i bofl materijal

U odsustvu kontrole, akviziteri su do te mere razvili „biznis” da čak pribegavaju fingiranom cenkanju – isti kamenorezac pošalje po nekoliko „terenaca”, koji naizmenično idu do iste mušterije i tobože obaraju cenu. Zanatlije koje ih šalju često koriste jeftiniji crveni kineski kamen za izradu obeležja, a onda ga prodaju znatno skuplje, kao da je od „red imperijal” ili „red afrika” kamena iste boje. Dešava se i da neispolirane spomenike drže u vrelom ulju, koje ostavlja trag kao da je kamen poliran, ali se na suncu osuši, pa se ispod površinskog sloja pomoli gruba površina.

-----------------------------------------------------------------------------------------

I „Pogrebne usluge” pod lupom Komisije za zaštitu konkurencije

Zbog sumnje da je JKP „Pogrebne usluge” zloupotrebilo dominantan položaj, propisivanjem naknade za postavljanje nadgrobnih spomenika, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je novembra 2012. postupak protiv ovog javnog komunalnog preduzeća, koji je proširen juna prošle godine. Očekivalo se da bude okončan do kraja 2013, ali na sajtu Komisije i dalje nema objavljenog rešenja.

Povod za postupak bio je, prema navodima Komisije, to što su „Pogrebne usluge” korisnicima grobnih mesta na prestoničkim počivalištima propisale takse za postavljanje nadgrobnih spomenika – koje iznose više od 10.000 dinara – bez obzira na to da li obeležje izrađuje kamenorezačka služba ovog preduzeća ili samostalne zanatlije. Koristeći ovlašćenje upravljanja grobljima u Beogradu, dodali su iz Komisije, „Pogrebne usluge” mogle su na ovaj način da izazovu poskupljenje usluga samostalnih kamenorezačkih radnji nanosećištetupotrošačima na koje se dati iznos preliva.

U donekle sličnom postupku, Komisija je januara 2011. utvrdila da je JKP „Gradska groblja” iz Kragujevca na delu počivališta Bozman u ovom gradu nametnulo zakupcima grobnih mesta obavezu da izradu i montažu nadgrobnog obeležja povere tom preduzeću. Preduzeću je naloženo da prestane s ovom praksom i uplati 2,6 miliona dinara u republički budžet.

D. Bukvić

objavljeno: 31.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.