Izvor: Politika, 26.Feb.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je priveden švercer iz autobusa 78

– Putnik zatečen bez karte u vozilu tvrdi da su ga komunalni policajci napali i naneli mu povrede iako nije pružao otpor. – U Komunalnoj policiji odgovaraju da je on prvi nasrnuo i povredio dvojicu njihovih pripadnika

Slučaj R. M., koji je pre dva dana u pojedinim medijima objavio šta mu se u ponedeljak ujutro dogodilo u autobusu na liniji 78, jedna je od top tema na društvenim mrežama i informativnim portalima. Prema njegovoj verziji, komunalni policajci su ga pretukli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << polomili mu prst i povredili nos, a potom priveli u policijsku stanicu jer je u vozilu zatečen bez karte. On tvrdi da nije pružao nikakav otpor koji bi isprovocirao primenu sile.

U komunalnoj policiji nam je potvrđeno da se kod Autokomande u ponedeljak oko 7.30 zaista dogodio incident, ali to je ujedno i jedina tačka u kojoj se njihova i verzija R. M. poklapaju. Prema navodima komunalne policije, R. M. je najpre verbalno napao kontrolorku „Apeksa”, koja mu je tražila kartu na uvid. 

– Prišao je komunalni policajac N. R. i zamolio R. M. da se dolično ponaša i pokaže mu lična dokumenta. Ovaj je odgovorio psovkama i uvredama, odgurnuo policajca i zatim ga udario, povredivši mu jagodičnu kost. Kolegi je u pomoć priskočio komunalni policajac I. Đ. koji je pri savladavanju R.M. zadobio povredu leve ruke. Na kraju su ga uveli u službeni automobil i sproveli u policijsku stanicu, bez ikakvog batinanja i prekomerne upotrebe sile, što mogu da posvedoče i kontrolorke – kažu za „Politiku” u Komunalnoj policiji.

Prema svedočenju R. M., on je u autobus na liniji 78 ušao kod Fakulteta organizacionih nauka, a kada je pokušao da očita kartu, na validatoru se pojavilo upozorenje da nema dovoljno kredita. U tom trenutku mu je prišla kontrolorka i zatražila da izađe na sledećem stajalištu. Kada je autobus stao na Autokomandi, prišao mu je komunalni policajackoji je bio u pratnji kontrolorki, izveo ga i odvukao u obližnje dvorište, oborio na zemlju i počeo da ga tuče. Zatim je sproveden u stanicu MUP-a, odakle je, na lični zahtev, odveden u Urgentni centar radi konstatovanja povreda.

Dalji tok događaja jedna i druga strana opisuju dijametralno suprotno. R. M. tvrdi da je u Urgentnom centru dobio povrednu listu u kojoj je navedeno da na licu ima podliv, ozledu nosa i da mu je polomljen prst – do te povrede, kako kaže, došlo je dok su ga komunalni policajci vukli po zemlji.

U komunalnoj policiji ističu da su i njihovi pripadnici, N. R. i I. Đ. zajedno sa R.M. bili na pregledu u Urgentnom centru.

– Tom prilikom konstatovane su povrede koje im je putnik naneo pre nego što su ga priveli – tvrde u Komunalnoj policiji i naglašavaju da „putnik tada nije imao nijednu od ozleda o kojima je dva dana posle govorio u medijima”.

U ovoj službi „Politici” je rečeno da komunalni policajci koji su intervenisali na Autokomandi nisu odmah primenili svu dozvoljenu silu i zato su i zadobili povrede.

– Putniku prilikom privođenja čak nisu stavljene ni lisice – preciziraju u Komunalnoj policiji.

Zanimljivo je da i R. M. i Komunalna policija tvrde da njihove navode mogu da potvrde očevici – putnici iz autobusa i kontrolorke „Apeksa”. Takođe, i jedna i druga strana najavljuju tužbe. 

N. Belić

objavljeno: 26.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.