Kako je Branko Milutinović napravio Nordeus, zaradio milione na igricama i zašto je tako važan za Srbiju

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Avg.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Branko Milutinović napravio Nordeus, zaradio milione na igricama i zašto je tako važan za Srbiju

Kako je Branko Milutinović napravio sa prijateljima Nordeus, zaradio milione na igricama i zašto je važan za Srbiju saznajte u ovom tekstu.
KO JE BRANKO MILUTINOVIĆ Branko Milutinović napustio je ratom devastiranu Srbiju, da bi se nekoliko godina kasnije vratio i napravio igricu koja je do sada skinuta sa interneta više od 170 miliona puta. O Brankovom, ali i uspehu njegovih saradnika piše i čuveni Blumberg.
Nedeljnik.rs Milutinović je dobio ime po dedi, šampionu u rvanju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vođi pokreta otpora u okupiranom Beogradu, koji je završio u Gestapovom zatvoru.
On mu je i kupio prvi kompjuter.
Milutinovićev otac je bio advokat, ali iz političkih razloga nije mogao da se bavi tim poslom. Očevo i dedino iskustvo pod autoritarnim vlastima uticali su na Milutinovića, koji je u dva intervjua upotrebio reč “sloboda” najmanje 15 puta. S obzirom na to da su se ratovi na Balkanu odigravali daleko od Beograda, nisu previše uticali na njegovo detinjstvo. Provodio je vreme baveći se sportom i igrajući video-igre. Prvi program je napravio kada je imao samo deset godina, a osvajao je medalje na takmičenjima u matematici i fizici.
GDE I KAKO JE ODRASTAO Milutinovića, koji danas ima 34 godine, su tokom odrastanja u Beogradu, sirene redovno prekidale dok je s drugovima igrao fudbal.
– Kad bi se oglasila sirena, imali ste od pet do deset minuta da potražite sklonište. Gledate kroz prozor kako rakete najpre poleću uvis, a zatim padaju i eksplodiraju. Bilo je kao na filmu – priseća se Milutinović.
Bombardovanje je prestalo 1999. i dovelo do pada Miloševića, ali je dugotrajni rat uništio ekonomiju. Milutinović, koga su zanimali kompjuteri, bio je dobar đak i stekao je master u oblasti programiranja. A onda je, kao i mnogi drugi ambiciozni mladi Srbi, napustio zemlju čim mu se pružila prva prilika.
ODLAZAK IZ SRBIJE Otišao je u Kopenhagen, gde je našao posao nižeg ranga u korporaciji Majkrosoft. Posao je bio dobar, ali mu nije pričinjavao zadovoljstvo. Jedva je čekao da se vrati kući da bi bio uz bolesnog oca, piše Blumberg.
POČETAK NORDEUSA Pročitajte na sledećoj.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.