Kada kažem dizajn, mislim „Politika”

Izvor: Politika, 16.Nov.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada kažem dizajn, mislim „Politika”

Na „Izložbi dizajna 2012” na Beogradskom sajmu studenti Akademije likovnih umetnosti predstavili abažure za lampe i lustere napravljene od primeraka našeg lista

Osim što služe za čitanje, ali i pakovanje jaja na pijaci, kao otirač za cipele i još štošta, dnevne novine mogu da budu i „sirovina” za dizajnere. Tako su na „Izložbi dizajna 2012” – pratećoj manifestaciji beogradskog Sajma nameštaja – studenti Akademije likovnih umetnosti predstavili abažure >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za lampe i lustere izrađene od – primeraka „Politike”. Otkud ideja za ovakvu postavku, objašnjava Vladimir Stajić, jedan od autora.

– Sve je počelo od „Mikser” festivala, gde je ova izložba debitovala. Traženo je da se napravi interaktivna postavka, pa smo smislili da ne koristimo nove materijale koji često nisu ekološki, već novine, jer se one ne prerađuju dovoljno – objašnjava Stajić, jedan od tvoraca postavke.

U studentskom kreativnom timu pod mentorstvom Vesne Pejović, profesorke ALU, još su i Tina Vukašinović, Marinka Tanasković, Anđela Brajović i Tatjana Vorotović.

U njihovim kućama, „Politika” se čita decenijama, pa odabir lista koji će poslužiti za ovaj svojevrsni origami nije bio težak. Dodatni razlog da naše novine postanu umetnički „repromaterijal” jeste estetski – „Politika”, kaže Stajić, daje i grafički efekat.

Sa abažura posetioce „gledaju” raznorazne rubrike i tekstovi: od „motorole”, preko članka o ostavci Roberta Prosinečkog, analize stanja na beogradskim grobljima, fotografija „Politikinih” fotoreportera... Strane su, kaže Tatjana Vorotović, odabrane po sistemu slučajnog uzorka, a za pravljenje eksponata bilo je potrebno sedam dana.

Svi zainteresovani moći će da ovu postavku vide na gornjem nivou hale dva Beogradskog sajma još sutra, gde ih čekaju i mnoge druge kreacije akademaca Univerziteta u Beogradu i učenika stručnih škola.

Tako se Šumarski fakultet predstavio sa „ksilotekom” – svojevrsnom bibliotekom u kojoj je, umesto knjiga, predstavljeno 430 uzoraka drveta – kao i drvenim mozaicima, napravljenim u saradnji sa kolegama sa drugih visokoškolskih ustanova. Na štandu Fakulteta primenjenih umetnosti predstavljeni su štampani tekstil i žičane stolice. Postavkom „Mikser” festivala obuhvaćen je nameštaj mladih umetnika. Štand Tehničke škole „Drvoart” ima i „međunarodni karakter”, jer je na njemu predstavljeno petnaestak drvenih čiviluka nastalih na ovogodišnjoj radionici „Dizajn igralište”, na kojoj su, osim učenika „Drvoarta”, učestvovali i njihovi vršnjaci iz Mađarske, Bugarske i Italije. Od „neškolskih” prezentacija ističe se postavka „NewCycle”, na kojoj su dizajneri Marina Dokmanović i Predrag Pantelić prikazali redizajniran odbačeni nameštaj koji se masovno koristio u Jugoslaviji u vreme socijalizma. Tako su sumorne jednobojne fotelje bez kojih se nijedna čekaonica Doma zdravlja nije mogla zamisliti, posle presvlačenja u nekoliko boja, oplemenjene.

D. Bukvić

objavljeno: 17.11.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.