Kad sunce pokvari stomak

Izvor: Politika, 26.Jun.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad sunce pokvari stomak

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici, godišnje se na odeljenju za gastroenterologiju ambulatno zbrine oko 2.000 pacijenata, a na lečenju ostane oko 850 mališana

Nezaobilazna stavka putne apoteke, naročito kod porodica sa malom decom, jesu lekovi i preparati protiv stomačnih tegoba. Naročito leti, kada je i sezona crevnih infekcija. Potpuno gubljenje apetita, proliv, povraćanje... a dani toliko iščekivanog letovanja neumitno prolaze.

Da bi se izbegla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i gora zdravstvena slika usled prekomernog gubljenja tečnosti iz organizma, neophodno je uzimati neko od sredstava za rehidrataciju. Da se u takvim slučajevima poseže za preparatom „orosal 65”, znaju čak i oni koji su imali sreću da im ne zatreba. Ovo sredstvo osmislili su prof. dr Raša Stepanović i prof. dr Nedeljko Radlović devedesetih godina prošlog veka.Namera im je bila da njihov glukozno-eloktrolitni rastvor bude efikasan za rehidrataciju i dece i odraslih. Valja naglasiti da su se Stepanović i Radlović odrekli svojih autorskih honorara, kako bi preparat mogao da se prodaje po krajnje pristupačnoj ceni.

Prema rečima dr Radlovića, načelnika Odeljenja gastroenterologije Univerzitetske dečje klinike i predsednika Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, iskustva pokazuju da mališane u letnjem periodu najčešće dovode kod gastroenteroga zbog crevnih infekcija, alergija na hranu, bolova u stomaku koji dugo traju...Osim ovih sezonskih tegoba, ima i slučajeva celijačne bolesti i kamena u žuči, problemaizazvanih manjkomvitamina de, alergija na hranu, (najčešće na mleko, jaja i kikiriki) ali i ozbiljnijih bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici, godišnje se na odeljenju za gastroenterologiju ambulatno zbrine oko dve hiljade pacijenata, a na lečenju ostane oko 850 mališana.

– Kada dete ima temperaturu višu od 38 stepeni treba izbegavati namirnice bogate proteinima, kao što su meso, sir i jaja, jer one doprinose povećavanju i održavanju visoke temperature. Preporučuje se uzimanje „paracetamola”, a kod starije dece može se dati i „brufen”. „Aspirin” ne treba davati mlađima od 18 godina, aantibiotici su retko kad potrebni radi lečenja infektivnih dijareja –kaže dr Radlović i naglašava da se vurusne stomačne infekcije najčešće javljaju kod beba krajem prve godine života, kada gube imunitet stečen od majke. Najčešći je takozvani rota virus. Ako dete sisa, ono ima pojačan imunitet zahvaljujući antitelima iz majčinog mleka. Tipičnu kliničku sliku čine visoka telesna temperatura, povraćanje i vodeni proliv. Osnovni cilj lečenja je sprečavanje dehidracije ili njena korekcija – kaže dr Radlović i naglašava da roditelji treba da reaguju čim primete ovakve simptome kod deteta.

---------------------------------------------------------------------------

Eliminacija žitarica – spas od celijačne bolesti

Kod dečjeg gastroenerologa dolaze i najmlađi kod kojih se otkrije celijačna bolest koja je uzrokovana glutenom pšenice, raži i ječma. Poremećaj se javlja kod osoba koje imaju genetsku predispoziju, a osnovu oboljenja čini zapaljensko oštećenje sluznice tankog creva koje isčezava čim se eliminišu ove žitarice iz jelovnika.

Tipičan oblik

dijareja koja traje duže od dve nedelje

gubitak apetita

apatija

pad telesne težine

zaostajanje u rastu

upadljiva mršavost

malokrvnost

Ima slučajeva da se iza problema sa sterilitetom ponekad krije celijačna bolest, a kod starijih ljudi osteoporoza.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 27.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da vam stomačne tegobe ne pokvare letovanje

Izvor: Mondo, 27.Jun.2011, 12:57

Nezaobilazna stavka putne apoteke su lekovi i preparati protiv stomačnih tegoba. Naročito leti, kada je i sezona crevnih infekcija. Potpuno gubljenje apetita, proliv, povraćanje.. a dani toliko iščekivanog letovanja neumitno prolaze.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.