KAKO PREŽIVETI UPIS U VRTIĆE Za 6.881 mesto konkuriše više od 20.000 dece, evo šta sve TREBA DA URADITE

Izvor: Blic, 08.Maj.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO PREŽIVETI UPIS U VRTIĆE Za 6.881 mesto konkuriše više od 20.000 dece, evo šta sve TREBA DA URADITE

Konkurs za upis u beogradske vrtiće počinje danas i trajaće sve do 19. maja, a liste primljenih mališana biće objavljene 12. juna.

Samo 6.881 kandidat, 69 manje nego prošle godine, iz ove trke izaći će kao pobednik. Stresnu borbu najavljuje i dugačka lista čekanja, na kojoj slobodno mesto čeka čak 8.280 mališana, od čega njih 4.902 sa prioritetom (deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << narednog deteta u primarnoj porodici i deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić).

Ako se zna da je prošle godine za manje od 7.000 mesta na konkurs stiglo skoro 22.000 prijava, jasno je kakva je drama pred nama. Ipak, Sekretarijat za obrazovanje može da odobri još 20 odsto dodatnih mesta od upisne kvote, jedan broj će se osloboditi u septembru, kada u školske klupe sednu đaci prvaci, sve je više licenciranih privatnih vrtića u kojima Grad Beograd refundira deo troškova, a najavljenom Mrežom škola i predškolskih ustanova trebalo bi da se dobije još 1.835 mesta, mada je veliko pitanje kada će to biti i sprovedeno u delo.

Mame i tate imaju dva načina da prijave svoje mališane: da dokumentaciju potrebnu za upis odnesu lično na šaltere 17 predškolskih ustanova (ne u same vrtiće) ili da mnogo lakše, bez čekanja u redovima, prijave izvrše onlajn preko portala eUprave. Ova mogućnost, uvedena prošle godine, roditeljima odgovara zbog jednostavnog prijavljivanja “iz fotelje”, u samo osam klikova, te ju je prošle godine iskoristilo oko 10.000 ljudi.

Oni koji se drže tradicionalnog prijavljivanja trebalo bi da obrate pažnju na radno vreme željene predškolske ustanove, jer se ono razlikuje, pa je tako na Čukarici do 16, a u Zemunu do 17 sati.

- Centralna upisna komisija od danas do okončanja redovnog konkursnog roka 19. maja radi od 8 do 18 sati, svakog radnog dana. Sve informacije i obaveštenja nalaze se na našem sajtu, oglasnoj tabli komisije, a osnovne informacije i na svim našim objektima - kaže predsednica Centralne upisne komisije PU “11. april” na Novom Beogradu Jasna Mataruga.

Upravo se na Novom Beogradu i očekuje najveća gužva, pošto se lane za 752 mesta prijavio čak 3.171 kandidat, a sada je na raspolaganju 65 mesta manje. Realno je očekivati da za svako slobodno mesto konkuriše po četvoro ili čak petoro dece! A slična situacija je i u Zemunu, na Paliluli...

Najviše slobodnih mesta je na Čukarici (853), a najmanje u Sopotu (34). Ipak, Zemun, Rakovica i Vračar mogu da se pohvale da im je ove godine povećana upisna kvota za po 10-20 odsto, dok će većih gužvi zbog smanjenja slobodnih mesta biti u Obrenovcu, Sopotu, ali i na Starom gradu i Paliluli.

Broj prijava mališana za vrtiće eksplodirao je poslednjih godina, i to iz dva osnovna razloga: značajnog smanjenja cene početkom 2015. godine, kada je cena boravka sa skoro 10.000 pala na 5.540 dinara i ulaska privatnih ustanova u jedinstveni sistem, pa je Grad Beograd uveo subvencije roditeljima čiji mališani te vrtiće pohađaju, u iznosu od 80 odsto.

Ekonomska cena boravka jednog deteta u predškolskoj ustanovi u Beogradu iznosi 27.952 dinara mesečno, a maksimalna refundacija 22.362 dinara, pa će roditelji čija deca budu upisana u državne vrtiće plaćati mesečno po 5.590 dinara.

Oni koji budu ispod crte mogu da uzmu odbijenicu i sreću potraže u privatnim predškolskim ustanovama, gde za boravak dece takođe važi refundacija. Njihov broj je samo u poslednjih godinu dana porastao sa 82 na 144, a prema najavama uskoro bi moglo da ih bude i blizu 200 verifikovanih. U njima je sada zbrinuto oko 8.500 dece.

NAJTRAŽENIJA OBDANIŠTA

Neki vrtići su godinama na ceni i u njima je skoro nemoguće dobiti mesto. Među najtraženijima već duže vreme su „Mića i Aćim“ na Vračaru, „Kockica“ na Paliluli, „Plava ptica“ na Ceraku, „Zvezdana prašina“ na Novom Beogradu, „Mala sirena“ na Voždovcu...

BEZ UPISIVANJA PREKO VEZE

Nije mali broj mama i tata koji jure veze kako bi upisali decu u vrtiće. Svesni su toga i u Sekretarijatu.

- Sve mora da bude transparentno. Broj mesta je veliki problem, ali ćemo jakom kontrolom eliminisati neregularnosti - kaže sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

UPIS U BROJKAMA

12 dana će trajati konkurs za upis u obdaništa.

6.881 slobodno mesto u vrtićima na 17 opština.

21.792 dece prijavljeno prošle godine za vrtiće.

8.280 mališana se već nalazi na listama čekanja.

60.000 dece trenutno boravi u državnim vrtićima.

5.590 dinara plaćaju roditelji mesečnu naknadu.

27.952 dinara iznosi ekonomska cena obdaništa.

144 verifikovana privatna vrtića u Beogradu.

8.500 dece pohađa privatna obdaništa u gradu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.