„Jugoeksportovo” zdanje nikako da nađe kupca

Izvor: Politika, 28.Jul.2010, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jugoeksportovo” zdanje nikako da nađe kupca

Vred­nost zgra­de u Ko­lar­če­voj uli­ci pre­ma po­sled­njoj pro­ce­ni bi­la je 5,7 mi­li­jar­di di­na­ra. – Pret­hod­nih pet po­ku­ša­ja da 5.500 kva­dra­ta na­đe no­vog vla­sni­ka pro­pa­li su za­to što se na oglas za pro­da­ju ni­ko ni­je ja­vio

„Ju­go­ek­spor­to­vo” po­slov­no zda­nje na jed­noj od naj­ja­trak­tiv­ni­jih lo­ka­ci­ja u Be­o­gra­du u Ko­lar­če­voj uli­ci mo­glo bi da pro­me­ni ga­zdu ot­kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je zgra­da ukra­še­na ogla­som da je na pro­da­ju. Jer, ka­ko smo ne­zva­nič­no sa­zna­li u Agen­ci­ji za pri­va­ti­za­ci­ju, ko­ja je ne­dav­no is­ta­kla ta­kvu re­kla­mu, te­le­fo­ni ne pre­sta­ju da zvo­ne. Pret­hod­nih pet po­ku­ša­ja da 5.500 kva­dra­ta na­đe no­vog vla­sni­ka pro­pa­li su za­to što se na oglas za pro­da­ju imo­vi­ne iz ste­ča­ja ni­ko ni­je ja­vio.

Ako se ima u vi­du da je na tri li­ci­ta­ci­je iz 2008. i 2009. po­čet­na ce­na uma­nje­na sa 4,2 mi­li­jar­de di­na­ra na 2,5 mi­li­jar­di po­sta­vlja se pi­ta­nje da li je eko­nom­ska kri­za ras­te­ra­la in­ve­sti­to­re ili se če­ka da ce­ne još pad­nu pa da se za ma­nje nov­ca do­če­pa­ju pre­sti­žne lo­ka­ci­je u cen­tru gra­da. To im omo­gu­ća­va­ju i pro­pi­si. Po­sle ne­u­spe­lih jav­nih nad­me­ta­nja Za­kon o ste­čaj­nom po­stup­ku do­zvo­lja­va po­ve­ri­o­ci­ma da se na­pla­te i na dru­ge na­či­ne i to pro­da­jom imo­vi­ne di­rekt­nom po­god­bom ili pri­ku­plja­njem po­nu­da.

Me­đu­tim ni pri­ku­plja­njem po­nu­da, zgra­da iz dva ovo­go­di­šnja po­ku­ša­ja ni­je oti­šla u ru­ke ku­pa­ca, ka­že Mi­len­ko De­lić, pred­sed­nik sa­mo­stal­nog sin­di­ka­ta „Ju­go­ek­spor­ta”. Na po­sled­njem pri­ku­plja­nju po­nu­da, ka­že, pre me­sec da­na ni­ko ni­je bio spre­man da ulo­ži 5,7 mi­li­jar­di di­na­ra na ko­li­ko je pro­ce­nje­na vred­nost zda­nja. Ni­je čak bi­lo in­ve­sti­to­ra ko­ji bi po­nu­di­li ni po­lo­vi­nu tog iz­no­sa jer pro­ce­nje­na vred­nost ni­je oba­ve­zu­ju­ća. Na oglas ni­je sti­gla ni­jed­na po­nu­da.

Du­šan Be­la­no­vić iz Agen­ci­je za pri­va­ti­za­ci­ju, pro­pa­le po­ku­ša­je pro­da­je ob­ja­šnja­va fi­nan­sij­skom kri­zom. 

– Ne­ko­li­ko ne­kret­ni­na na atrak­tiv­nim lo­ka­ci­ja­ma ko­je po­ku­ša­va­mo da pro­da­mo naj­bo­lji su znak ko­li­ko se kri­za od­ra­zi­la na po­slo­va­nje. Pre tri  go­di­ne ni­ko ne bi mo­gao da po­ve­ru­je da ne mo­že­mo na­ći kup­ca za po­slov­ni pro­stor u cen­tru – ka­že Be­la­no­vić.

Da je po­slov­ni pro­stor u sr­cu pre­sto­ni­ce bio tra­žen kao al­va naj­bo­lje ilu­stru­je po­da­tak da je Agen­ci­ja za pri­va­ti­za­ci­ju u no­vem­bru 2007. go­di­ne pro­da­la „Ju­go­ek­spor­tov” lo­kal na po­čet­ku Knez Mi­ha­i­lo­ve uli­ce za 16,5 mi­li­o­na evra ili 32.000 evra po kva­dra­tu.

Bez ob­zi­ra na eks­klu­ziv­nost lo­ka­ci­je Iva­na Traj­ko­vić, kon­sul­tant agen­ci­je za ne­kret­ni­na „King Str­dža”, ka­že da pro­da­ju ote­ža­va ne sa­mo ma­nja tra­žnja na tr­ži­štu ne­kret­ni­na ne­go i ne­do­sta­tak par­kin­ga i ne­funk­ci­o­nal­nost zgra­de.  

Pro­da­ju imo­vi­ne iz ste­ča­ja ove ne­ka­da ve­li­ke fir­me pom­no pra­te i pre­o­sta­lih 60 za­po­sle­nih i pi­ta­ju se za­što Agen­ci­ja for­si­ra ras­pi­si­va­nje ogla­sa ako ku­pa­ca ne­ma.

De­lić ka­že da bi u av­gu­stu tre­ba­lo da bu­de ob­ja­vljen no­vi oglas za pro­da­ju.

– Na­da­mo se da ne­će­mo za­vr­ši­ti na uli­ci. „Ju­go­ek­sport” ima 51 od­sto ka­pi­ta­la „Ava­la­fil­ma” ko­ji je pro­ce­njen na 105 mi­li­o­na evra, ima­li smo 56 od­sto ak­ci­ja u „Mo­je se­lo” na Zla­ti­bo­ru dok ni­je oti­šlo u ste­čaj, po­se­du­je­mo 20 od­sto ka­pi­ta­la u „Bu­dim­ci”, ko­ja je sa­da u re­struk­tu­i­ra­nju, zgra­du u uli­ci Maj­ke Je­vro­si­me, broj­ne pro­dav­ni­ce u No­vom Sa­du, Ni­šu, Kra­gu­jev­cu, ma­ga­cin­ski i ga­ra­žni pro­stor u Čin­gri­ji­noj uli­ci u Be­o­gra­du i 140 umet­nič­kih de­la – is­ti­če De­lić.

D. Mu­či­ba­bić

---------------------------------------------

Zda­nje sta­ro 87 go­di­na

Pa­la­ta Ju­go­slo­ven­ske ban­ke, da­na­šnja „Ju­go­ek­spor­to­va” zgra­da, po­dig­nu­ta je 1923. go­di­ne na uglu Ko­lar­če­ve i Ma­ke­don­ske uli­ce, kao do­mi­nan­tan uga­o­ni obje­kat. Pro­je­kat je na­stao u pra­škom ar­hi­tek­ton­skom ate­ljeu Ma­ti­ja Ble­ha. Re­pre­zen­ta­tiv­na pa­la­ta sa po­dru­mom, pri­ze­mljem, me­za­ni­nom, tri eta­že i po­vu­če­nim spra­tom, iz­ve­de­na je u du­hu aka­de­mi­zma. Op­štem uti­sku re­pre­zen­ta­tiv­no­sti na­ro­či­to do­pri­no­si sklad­no iz­ve­de­na ar­hi­tek­ton­ska pla­sti­ka. Ona je rad va­ja­ra Ki­ri­la Pa­vij­ka iz Pra­ga. U ve­štač­kom ka­me­nu pla­sti­ku je is­kle­sao Đu­ze­pe Pi­no Gra­si, be­o­grad­ski ar­hi­tek­ta ita­li­jan­skog po­re­kla, či­ja de­la kra­se mno­ga be­o­grad­ska zda­nja. Na fa­sa­di ban­či­ne pa­la­te na­šlo se de­set fi­gu­ra atlan­ta, de­vet istih mu­ških gla­va sa šaj­ka­čom, osam iden­tič­nih žen­skih gla­va sa ma­ra­mom i se­dam po­lu­fi­gu­ra la­va. Ulo­ga iz­ve­de­ne de­ko­ra­ci­je bi­la je u for­mal­noj do­pu­ni ar­hti­ek­ton­ske kom­po­zi­ci­je. Nje­na sim­bo­li­ka ne uka­zu­je na na­me­nu gra­đe­vi­ne, već či­ni de­ko­ra­tiv­nu do­pu­nu zid­nog plat­na. Pri­ka­za­ni mo­ti­vi bi­li su uobi­ča­je­ni za to vre­me i sim­bol su za­šti­te sna­ge i he­roj­stva.

Pa­la­ta Ju­go­slo­ven­ske ban­ke u Ko­lar­če­voj uli­ci 1 za­šti­će­na je u okvi­ru ce­li­ne „Sta­ri Be­o­grad”.

objavljeno: 28/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.