Johanes Han danas u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2014, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johanes Han danas u Beogradu

Evropski komesar za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han doputovao je danas u posetu Beogradu, kako bi se upoznao sa dosadašnjim napretkom Srbije u procesu evropskih integracija i da bi ohrabrio reforme i pristupne pregovore.

Han se prvo sastao se ministrom pravde Nikolom Selakovićem, a trenutno razgovara sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle čega će se obratiti medijima.

Kako je najavljeno, Hana će primiti i predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Tomislav Nikolić.

"Verujem da će Srbija sa istim uspehom kao do sada nastaviti sa procesom evropskih integracija", poručio je Han novinarima u Briselu nakon susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u utorak.

Prema Hanovim rečima, ova poseta na samom početku mandata znak je da proširenje ima isti prioritet kao i u vreme njegovog prethodnika.

On je naglasio da, i pored dosadašnjeg napretka, pred Srbijom stoji mnogo posla na sprovođenju unutrašnjih reformi i nastavku procesa normalizacije Beograda i Prištine.

Jedna od tema na dnevnom redu biće i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa evropskom, o čemu je Dačić juče u Briselu razgovarao i sa visokom predstavnicom EU za spoljn politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Srbija u skladu sa pregovaračkim okvirom treba da progresivno harmonizuje svoju spoljnu politiku sa EU", rekao je Han i dodao da ga raduje što je vlada Srbije tokom nedavne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji jasno izrazila svoje opredeljenje da ostane na evropskom kursu.

Han je istakao da u ovoj fazi pristupnog procesa nije tražio da se Srbija pridruži evropskim sankcijama Rusiji i izrazio razumevanje za politiku vojne neutralnosti Srbije, podsećajući da dolazi iz Austrije, koja je takođe vojno neutralna zemlja.

Tokom komesarove posete će svakako biti reči i o otvaranju prvih poglavlja u pregovaračkom procesu, a Han je u utorak rekao da se nada da će do toga doći što pre.

"Pozdrav Beogradu, želim da podržim put Srbije ka EU"

Johanes Han je poručio danas putem Tvitera, na početku posete Beogradu, da želi da podrži put Srbije ka Evropskoj uniji.

"Pozdrav Beogradu. Srećan sam što je Srbija prva koju posećujem na novoj funkciji. Želim da podržim put Srbije ka EU", napisao je Han jutros na svom nalogu na Tviteru.

Han: Ohrabriću Vučića da ubrza reforme

Novi komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da namerava da podstakne Vladu Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića da ubrzaju i prodube političke i ekonomske reforme, naročito u oblasti vladavine prava, koja je od ključnog značaja za građane Srbije.

"To takođe znači jačanje slobode izražavanja svakog pojedinca. Moramo da vidimo i intenzivnije zalaganje za reformisanje ekonomije i podsticanje rasta i zapošljavanja ljudi u Srbiji", rekao je Han u intervjuu "Blicu".

Prema njegovim rečima, od suštinskog značaja je i da Srbija ostane iskreno posvećena sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom, kako bi pregovori mogli mirno da se nastave.

Han je uoči dolaska u Beograd rekao da će EU i on lično nastaviti da pružaju podršku Srbiji.

"EU je bila i ostaće najbliži partner Srbije", kazao je on, navodeći da je pomoć EU Srbiji posle 2000. dostigla oko 2,5 milijardi evra, što je oko 200 miliona godišnje, a da će od 2014. do 2020. dostići oko 1,5 milijardi evra.

"Moja poseta Srbiji na samom početku mog mandata jasna je poruka da pregovori o pridruživanju EU imaju isti piroritet kao i do sada: biće nastavljeni u istom duhu i sa jednakom posvećenošću", rekao je on i naglasio da je "evropska perspektiva Srbije (je) veoma stabilna".

Han je u intervjuu "Večernjim novostima" na pitanje kada će biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje rekao da je "jasno (je) da jednoglasnost zemalja članica EU neće biti ostvarena da bi se otvorilo prvo poglavlje pre nego što bude konstatovan napredak u poglavlju 35, u kom se procenjuje sprovođenje postignutih sporazuma u okviru procesa normalizacije odnosa s Prištinom".

Han ističe da se skrininzi odvijaju prema planu, da je do danas započet ili dovršen skrining u vezi sa 27 od 35 poglavlja i da su poslednji sastanci povodom skrininga planirani za mart 2015. godine.

Na pitanje kada se ocekuje nastavak dijaloga, Han je za "Novosti" rekao - "čim bude formirana vlada u Prištini".

"Visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini je do toga veoma stalo. U međuvremenu, od suštinskog značaja je da Srbija pokazuje svoju dobru volju i nastavi da sprovodi, bez smetnji i odlaganja, sporazume postignute u okviru dijaloga s Prištinom".

Govoreći o tome kako se na evropske intergracije odražavaju odnosi Beograda i Moskve, komesar EU je rekao da "posvećenost Srbije njenoj budućnosti u EU ne bi smela da bude pomućena balansiranjem između EU i Rusije".

Napominjući da ima razumevanja za istorijse veze između Srbiije i Rusije, i da EU ne primorava Beograd da napravi jednosavan izbor, on je dodao da se "Srbija pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora, da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji".

"To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu", rekao je Han za "Novosti", dodajući da Brisel ne primorava Beograd "da napravi jednostavan izbor".

"Srbija je sama proglasila pristupanje EU svojim ključnim strateškim ciljem, koji je premijer Vučić jasno ponovio prilikom posete predsednika (Rusije Vladimira) Putina u oktobru", rekao je on za "Blic".

"Fundamentalna posvećenost Srbije vrednostima i interesima EU je važna, naročito imajući u vidu buduće predsedavanje Srbije OEBS-u 2015. godine" , kazao je Han i dodao da "unutar pregovaračkog okvira postoje zakonski zahtevi za ''progresivno'' usklađivanje sa stavovima EU, takođe i u teškim pitanjima kao što su sankcije, i to je veoma važno".

"Ali još je važnije za lidere u Beogradu neprestano pokazuju da Srbija ostaje pri svom strateškom cilju da pristupi EU i da to pokažu na rečima, a naročito delima", kazao je Han.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.