Jesenje vreme – rizik na drumu

Izvor: Politika, 25.Okt.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesenje vreme – rizik na drumu

U gradu je naročito važno povećati oprez u blizini škola, pešačkih prelaza i na raskrsnicama

Narednih dana nas, prema rečima meteorologa, očekuje jesenje vreme, magle, kiša i pad temperature, zbog čega u Agenciji za bezbednost saobraćaja apeluju na vozače da dodatno obrate pažnju u saobraćaju.

– Ujutru, ali i u ostalim delovima dana, može se očekivati pojava magle i sitne kiše, što dodatno smanjuje vidljivost. U gradu je naročito važno povećati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oprez u blizini škola, pešačkih prelaza i na raskrsnicama. U toku vožnje potrebno je držati veće odstojanje, sporije ubrzavati, blagovremeno i postepeno kočiti i izbegavati nagla skretanja. Obaveza paljenja farova po danu propisana je Zakonom o bezbednosti, a u uslovima smanjene vidljivosti posebno je važno pridržavati se ove odredbe. Na deonicama izvan grada nužna je veća opreznost u krivinama, gde usled veće brzine kretanja i slabijeg prijanjanja guma na kolovoz može doći do smanjene mogućnosti upravljanja vozilom – kažu u agenciji.

Gubitak kontrole nad vozilom najčešće dovodi do sletanja sa puta, naletanja na drugo vozilo ili čeonih sudara. Statistika pokazuje da je u takvim saobraćajnim nezgodama zabeležen najveći broj poginulih i teško povređenih.

– Zaustavni put vozila na vlažnom kolovozu, može biti duži i za više od 50 odsto nego na suvom asfaltu, u zavisnosti od brzine kretanja, vrste vozila, tipa i stanja guma. Primera radi, zaustavni put na suvom kolovozu pri brzini od 50 kilometara na sat približno je 29 metara, dok je na vlažnom kolovozu oko 45 metara. Dužina zaustavnog puta na suvom kolovozu pri brzini od 100 kilometara na sat je oko 90 metara, dok je na vlažnom kolovozu pri istoj brzini 155 metara – objašnjavaju u agenciji i podsećaju da je od prvog novembra do prvog aprila obavezna upotreba zimske opreme, pre svega zimskih guma na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

– Zbog česte pojave padavina, vlažnih i prljanih kolovoza, sada je pravo vreme i za proveru stanja kočnica, akumulatora, rashladnog sistema i sistema za grajanje, ispravnosti brisača, vetrobranskog stakla i dopunu tečnosti za pranje vetrobranskih stakala – ističu u agenciji.

B. Vasiljević

objavljeno: 26.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.