Jednu cipelu, molim

Izvor: Politika, 20.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednu cipelu, molim

U prodavnici u Novom Beogradu zbog carinske zavrzlame obuću prodaju na komad, a ne u paru

Ima nade za one koji prate čudne modne trendove pa bi da kupe dve različite patike, ali i za one koji bi da se poigraju i obuju dve leve cipele. Administrativna zavrzlama i omaška pri carinjenju omogućili su žiteljima prestonice da u jednoj radnji u Novom Beogradu, u Ulici Tošin bunar, ukoliko to žele, kupe obuću na komad.

Prodavci kažu da je zbog „komadne” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakture svaka uvezena cipela i patika carinjena pojedinačno, a ne u paru. Tako je u ovoj prodavnici cena obuće 315 dinara po komadu. A za par patika, cipela ili čizama treba izdvojiti 630 dinara.

– Carinska deklaracija urađena je za po jedan komad obuće. Zbog toga obuću moramo da prodajemo pojedinačno – objašnjavaju prodavci i dodaju da su tu obuću, kada je stigla, satima sparivali i tražili po dva ista komada.

A kakva je bila pošiljka, takvi su i računi. Na njima ne piše par patika i cena od 630 dinara, nego dva puta po 315 dinara. Zaposleni kažu da se ovo dogodilo prvi put i da se svaki kupac iznenadi.

– Nikome nije jasno kako to prodajemo obuću na komad. Mnogi pitaju – pa mogu li onda da kupim samo jednu. Kada mi kažemo da mogu da kupe i dve iste ako to žele – samo se nasmeju. Ali još niko nije pazario samo jedan ili tri komada – prepričavaju trgovci.

Kupci na mare za carinsku papirološku „začkoljicu”. Dobro im dođe jeftina obuća.

– Jedini problem je što se gotovo sva obuća rasprodala – kratko je dobacio jedan kupac koji se, priznaje, najpre čudio natpisu „komad 315 dinara”.

Zbog svima pristupačne cene, muške i ženske obuće više gotovo i da nema. Ali ukoliko neko želi da obuje svog mališana, rasparna dečja obuća još „čeka” stopala koja će krasiti.

Nije ova prodavnica poznata samo po komadnoj prodaji obuće. Ona privlači potrošače iz još jednog razloga. Reč o „autlet” radnji u kojoj se prodaje roba koja je bila atraktivna u prethodnim sezonama. Tu je garderoba sada višestruko jeftinija nego što je bila u popularnim buticima pre godinu ili dve. Farmerke se mogu pazariti za manje od 1.000 dinara, ženske bluze za 500, a muška odela po ceni od 3.000 do 7.000 dinara. Ima i kožnih jakni koje koštaju oko 4.000 dinara. Jedini problem je pronaći veličinu. Pošto se radi o garderobi koja je „preživela” prethodnu sezonu, dešava se da nema odgovarajućeg broja. Ali ukoliko se pažljivo traži i ukoliko se „ubode” dobar trenutak, može se dobro pazariti.

S. D.

[objavljeno: 20/03/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Obuća na komad

Izvor: Mondo, 20.Mar.2009

Ima nade za one koji prate čudne modne trendove pa bi da kupe dve različite patike, ali i za one koji bi da se poigraju i obuju dve leve cipele. Administrativna zavrzlama i omaška pri carinjenju omogućili su žiteljima prestonice da u jednoj radnji u Novom Beogradu ukoliko to žele, kupe obuću na...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.