Jedina škola mora da radi u tri smene

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedina škola mora da radi u tri smene

Meštani Kaluđerice, najvećeg divljeg naselja na Balkanu, prema najavama gradske uprave, uskoro će dobiti prvi dom zdravlja, novu osnovnu školu i još jedan vrtić. Dok se to ne realizuje odlaziće, kao što to rade poslednje dve decenije, u montažnu ambulantu, neće imati evidenciju koliko mališana čeka upis u vrtić, a OŠ „Aleksa Šantić" radiće u tri smene sa skraćenim časovima.

Polu ruinirani, montažni objekat ispisanih zidova na oko stotinu kvadratnih metara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spolja podseća na radničku baraku sa nekog gradilišta. Da nema karakterističnog mirisa bolnice i velike gužve niko ne bi znao da je reč o „zdravstvenoj jedinici" kako piše na ulazu.

- Ovde možeš da izgubiš večnost. Čekam od osam ujutru, a sad je tri popodne. Mogla bih da odem kući i da skuvam ručak, a kad se vratim još ne bih bila prozvana. A i otišla bih, nego gužva u „Maksiju", a on je jedini hiper market u ovom delu grada - setno će penzionerka iz podužeg reda.

Ambulanta se nalazi u centru Kaluđerice, koji se ni po čemu ne razlikuje od periferije. Brojevi objekata nasumično su dodeljeni, uske ulice omeđene rupama, a umesto trotoara blato pod smećem. Preko puta ambulante nalazi se pošta. I u njoj red.

- Nije ovo ništa, treba da vidite kad stignu penzije, pa red zavije oko zgrade. Ovde je k’o kletva kad ti neko kaže „da Bog da moraš u poštu i kod lekara u istom danu". A i nemoguće je fizički, po šest sati se čeka - grme u glas nestrpljivi čekači.

Ipak, meštani su svesni da su nelegalno podigli domove. Većinom su to skormne porodične kuće. Kako kažu, muka ih je naterala da tu dođu. Ali, ima i onih „vila" nalik na turske palate sa mesinganim statuama lavova i drugih zveri. Zajednički imenitelj svim stanovnicima Kaluđerice je da svi žele bolje sutra. „Svetlost na kraju tunela" mogla bi uskoro da osvane za meštane najvećeg divljeg naselja podignutog krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Iza montažne ambulante devedesetih godina postavljen je temelj za izgradnju novog doma zdravlja, ali kako je nastala kriza u zemlji ništa više nije izgrađeno. Ostala je samo oronula polu građevina zatrpana smećem.

U Gradskoj upravi kažu da je izgradnja zdravstvene ustanove u ovom naselju prioritet.

- Izgradnja novog objekta počeće ove godine. I to neće biti ambulanta, nego pravi dom zdravlja, jer je naselje prebukirano, a za takve kapacitete ambulanta nije rešenje. Takođe se nadamo da će i biti završen do kraja ove godine - kaže Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo.

U dve „ekspoziture" iste osnovne škole đaci pohađaju nastavu u tri smene. Ni upravi nije jasno kako. Kaluđerica je deo Grocke, jedne od retkih opština u Srbiji koje mogu da se pohvale pozitivnim prirodnim priraštajem. Pre dve godine bilo je osam odeljenja jedne generacije, sad ih je čak deset. Krajem prošle godine između MZ Kaluđerica i Grada potpisan je ugovor o izgranji nove osnovne škole.

- Krajem januara ili početkom februara preduzeće „Graditelj" trebalo bi da počne izgradnju nove škole za oko 2.000 učenika. Škola će biti opremljena najmodernijom fiskulturnom salom i imaće, čak, i prostorije za školskog lekara i stomatologa. Đaci bi trebalo da krenu u tu školu već u septembru 2010. godine - kaže Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

Jedini vrtić „Lane" ima sličnu sudbinu kao i škola „Aleksa Šantić". Bez slobonih mesta. U Mesnoj zajednici kažu da su kod broja 960 prestali da vode evidenciju koliko dece čeka za upis, a oko 500 mališana trenutno ima svoje mesto u vrtiću. Srećom po decu, obdanište je skoro renovirano.

- U toku ove godine Grad će izgraditi novi vrtić koji bi trebalo da reši problem upisa oko 300 mališana. Iako su iz MZ Kaluđerica tražili samo proširenje kapaciteta postojećeg obdaništa, Grad će napraviti potpuno novi objekat od 2.200 kvadrata - kaže Ljiljana Jovčić, sekretar socijalne i dečje zaštite.

Iako je Kaluđerica naselje sa mnogobrojnim nerešenim problemima, izgradnja osnovnih institucija je sve izvesnija. Barem prema najavama nadležnih organa.

Kanalizacija u potoku

U „dolini" Kaluđerice, između dva brda, protiče potočić. Zbog toga što je naselje građeno bez reda i plana, na divlje, većina stanovnika „rešila" je kanalizacioni problem tako što su odvod sproveli do potoka. Kako kažu meštani, pored nesnosnog smrada kad padne kiša, voda ume da prelije korito pa postoji opasnost od zaraze.

Kaluđerica u brojkama

-prostire se na oko 1.000 hektara

-oko 12.000 stambenih objekata.

-po popisu stanovništva iz 2002. godine ima 25.000 stanovnika, ali se procenjuje se da u Kaluđerici živi više od 50.000 ljudi

-jednu ambulantu sa 43.000 zdravstvenih kartona

-jedna osnovna školu i jedan vrtić

-jedna poštu i jedan mega market

-dve apoteke i dve pijace.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.