Javni čas ekologije

Izvor: Blic, 23.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni čas ekologije

Parolama „Voda pripada svima”, „Nova eko moda je platnena torba” i „Otpad razvrstavaj, okolinu sačuvaj” učenici Osnovne škole „Drinka Pavlović” juče su sa Trga Republike poručili Beograđanima, da čuvaju prirodu. Ova škola je jedna od 30 u Evropi, koje učestvuju u projektu „Škole za živu planetu”.

Iako su tek u šestom i sedmom razredu, đaci OŠ „Drinka Pavlović” su povodom Međunarodnog dana voda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glumom, pesmom i igrom održali čas ekologije svojim vršnjacima ali i mnogo starijima od sebe.

- Ekologijom se u našoj školi ozbiljno bavimo već 10 godina. Radili smo ankete i istraživanja o tome kako živimo, kakav je odnos prema prirodi, koliko koristimo plastične kese. Svoja istraživanja i program koji smo danas izveli, kao učesnici projekta „Škole za živu planetu” u maju ćemo predstaviti i u Apetlonu u Austriji – priča Marina Drndarski, nastavnik biologije u OŠ „Drinka Pavlović”.

Istraživanje o korišćenju plastičnih kesa, koje su sproveli „Eko musketari” ove osnovne škole, pokazalo je da svaki stanovnik Opštine Stari grad dnevno upotrebi jednu i po plastičnu kesu. Kad se uzme u obzir da ova opština ima oko 15 hiljada stanovnika rezultati su više nego zabrinjavajući.

- Većina mojih vršnjaka se i ne osvrne za sobom kad baci otpadak na ulicu. Ovo je naš način da utičemo na njih da promene loše navike – kaže Nikita Bojović, učenik šestog razreda.

Akcija „Očistimo Srbiju”

Svetski dan voda je ustanovljen rezolucijom Ujedinjenih nacija 1992. godine, da podseća na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Prema analizama UN, mnoge zemlje su već suočene sa nestašicom vode, a do 2015. godine 1.800 miliona ljudi će živeti u zemljama ili regionima sa apsolutnim nedostatkom vode. Ove godine u Srbiji je počela velika akcija Ministarstva životne sredine „Očistimo Srbiju” koja za cilj ima čišćenje korita reka, divljih deponija, fabrika i dvorišta, kao i podizanje kapaciteta eko-industrije (reciklaže).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.