Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javne garaže stvaraju gužve

Neophodno smanjiti broj putničkih automobila koji svakodnevno ulaze u centar

Nedostatak parking mesta u glavnom gradu, naročito u najužem jezgru, nikako ne bi trebalo rešavati izgradnjom javnih garaža. To je jasan stav Sekretarijata za saobraćaj, ali i saobraćajnih stručnjaka koji predlažu izgradnju parkirališta na obodima centra, odakle bi vozači put nastavili javnim gradskim prevozom.

Ovakva ideja već je jednom sprovedena u delo i to u sklopu akcije „Parkiraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i vozi”, ali nije dala rezultate. Gradske vlasti su prošle godine najavljivale da bi mogle na neki način da ožive ovaj projekat, ali se od toga, bar za sada, odustalo.

Milan Milosavljević, saobraćajni stručnjak koji je tri i po decenije proveo u Sekretarijatu za saobraćaj, smatra da bi na ulazima u centar trebalo izgraditi parking mesta, koja bi vozači mogli besplatno da koriste.

– Na taj način bi ljudi bili podstaknuti da ne idu kolima u centar, već da koriste usluge javnog prevoza koji bi, u tom slučaju, morao češće da saobraća. Dok takav sistem ne bude uspostavljen imaćemo veliki problem jer vozači sada masovno idu automobilima u najuže gradsko jezgro gde je proteklih godina izgrađen veliki broj parking mesta – smatra Milosavljević i dodaje da ni u kom slučaju ne bi trebalo uvoditi zabranu ulazaka putničkim vozilima u centar.

To bi, prema njegovom mišljenju, bila restriktivna mera, a znatno je bolje ljudima pružiti drugu mogućnost u vidu povećanja broja parkirališta, ali na prilazima centru.

– Takva parking mesta zasad postoje samo kod „Sava centra”, ali šta ćemo ako neko u grad dolazi iz pravca Banovog brda? On jednostavno nema gde da se parkira na obodima najužeg jezgra – naglašava Milosavljević.

Nedavno je i Đorđe Bobić, bivši gradski arhitekta, upozorio da Beogradu nedostaje oko 12.000 parking mesta i to samo u centralnoj zoni, ali gradske vlasti ne nameravaju da ovaj problem reše izgradnjom parkirališta i javnih garaža, svesne da bi to samo povećalo gužve u saobraćaju.

Tako je Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj, inače oštar protivnik izgradnje javnih garaža, rekao da bi ove objekte u centru trebalo praviti isključivo unutar stambenih zgrada. Tako bi stanari, koji ionako svakodnevno muku muče sa pronalaženjem parking mesta, imali gde da ostave automobil, dok bi ostali građani morali da se uzdrže od ulaska kolima u centar. Zbog toga iz Sekretarijata svakodnevno apeluju na vozače da ne idu automobilom u „krug dvojke”, ali čini se da na ove apele malo ko haje.

Osim manjka parking mesta dodatni problem predstavlja i nedostatak prostora za parkiranje namenjenog invalidima. Tako u glavnom gradu postoji svega 824 parking mesta rezervisanih za ovu kategoriju sugrađana koji su od gradskih vlasti više puta tražili pomoć, a od Sekretarijata za saobraćaj nedavno su dobili obećanje da će im, za početak, biti obezbeđena dva mesta za parkiranje ispred Palate pravde.

N. Miković

[objavljeno: 13/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.