Jači od gravitacije

Izvor: Blic, 30.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jači od gravitacije

Najbolji motociklisti iz svih zemalja sveta, koji pomeraju granice ljudske izdržljivosti i podižu adrenalin publici izvodeći vratolomije od kojih zastaje dah, nadmetaće se 12. maja u „Beogradskoj areni" na Svetskom prvenstvu u ekstremnom motorciklizmu „Najt of d džamps".

- „Fri stajling motokros" spada u najekstremnije sportove u svetu i podrazumeva vratolomije sa motociklom u vazduhu, a njegov najveći neprijatelj je gravitacija. Takmičenje će biti podeljeno na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „fri stajl džamp" skokove uz salto i akrobacije u vazduhu, zatim „big er" skok u vis preko šipke, gde će se „leteti" do deset metara visine, i „vajp koltest" zabacivanje repa motora - kaže Dejan Tomić, beogradski „fri stajl moto kroser".

Na Prvenstvu će učestvovati krem svetskog „motokrosa". Gosti će stići iz SAD, Francuske, Nemačke, Poljske, Belgije i Norveške. Let motorom od jedne do druge prepreke do 40 metara u daljinu, uz izvođenje „Supermen sit greba" gde se vozač drži samo jednom rukom za volan, a ostatak tela mu lebdi ili „hart ateka" - stoj na glavi na motoru, tokom leta, kako kažu oni koji su imali priliku da im zastane dah od akrobacija „moto letača" ekstremniji je od ekstremnog i opasniji od svega opasnog.

- U „Areni" će biti postavljena dva doskoka od četiri metra i četiri skakaonice. Najlonom se presvlači 2.500 kvadrata „FMX fajting arene", na šta se sipa slama, a potom obična i na kraju crvena zemlja - kaže Angelina Milutinović iz „Arene".

Zabranjen za drumove

Za razliku od „moto krosa" koji podrazumeva samo skok motorom bez akrobacija, u Beogradu se „fri stajl moto krosom" bave samo dva čoveka - Dejan Tomić i Darko Trnovac, koji vežbaju na svojoj „moto stazi - parku" u Surčinu. Za ovaj sport koristi se motor „moto kroser" od 250 kubika koji je pravljen samo za zatvorene terene, zabranjen za vožnju na putevima i nemoguće ga je registrovati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.