Izvor: Blic, 23.Jun.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvađeno 400 kilograma mrtve ribe

Radnici „Srbijašuma" i Veterinarske stanice Beograd juče su sakupili 400 kilograma uginule ribe u Čukaričkom rukavcu, a isti posao nastaviće i danas. Uzrok pomora znaće se tek za pet dana kad budu gotove analize vode. Inspektori tvrde da nema bojazni da se ova riba pojavi na gradskim pijacama.



Sonja Simić, šef odseka vodoprivredne inspekcije za „Beograd", kaže, da se uginula riba nalazila duž celog Čukaričkog rukavca. Uginula je mahom sitna bela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << riba, ali i krupniji primerci tolstolobika i bucova, prosečne težine oko pola kilograma. Prema njenim rečima, uzeti su uzorci vode sa dva mesta, 10 metara od marine Ada Ciganlija i 50 metara uzvodno od Topčiderske reke.

- Voda je bila crne i braon boje, a mirisala je na ustajalo. Utvrdili smo da iz fabrike „Vrenje", koja proizvodi kvasac i špirit u nedelju nisu ispuštane rashladne vode u kolektor koji se direktno izliva u rukavac - kaže Simić i dodaje da je dogovoreno sa „Beogradskim vodovodom i kanalizacijom" da u rukavac ubaci čistu vodu iz Savskog jezera.

Inspektori kažu, da će uzrok pomora biti poznat za pet dana kad budu gotove analize uzetih uzoraka, a da se za sada samo pretpostavlja da je riba uginula zbog veće količine vode koja se u rukavac ulila iz Topčiderske reke i podigla mulj. Javnom preduzeću „Srbijašume", naloženo je čišćenje terena, prikupljanje uginule ribe, merenje i sanitarno odlaganje.

- Ljudi iz Veterinarske stanice juče su skupili i odneli uginulu ribu koja će biti uništena - kaže Dragana Vasiljević, inspektor za zaštitu životne sredine.

Inspektori tvrde, da ne postoji šansa da se uginula riba iz Save nađe na gradskim pijacama, jer se sve što se sakupi propisno uništava, a uginula riba prepoznatljivog je izgleda i mirisa pa nikako ne može da se nađe u prodaji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.