Iz maminog stomaka na čas plivanja

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz maminog stomaka na čas plivanja

Plivanje, jedini sport koji prevazilazi sve starosne granice, svojstveno je čak i nerođenim bebama. Uvežbane pokrete u maminom stomaku, tvrde stručnjaci, lako je preneti na bazen ili more, jer do četvrtog meseca beba ne poznaje strah od vode. Školice plivanja za bebe praktikuju se u čitavom svetu, a jedna jedina takva postoji i u našoj zemlji.

Profesor fizičke kulture Milina Stevanović već čitavu deceniju na Gradskom centru za fizičku kulturu „Stari Dif" uči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tek rođene male ljude osnovnoj spotrtskoj pismenosti.

- Još stari Grci su rekli da je nepismen čovek koji ne zna da čita i pliva. Plivanje je prvo na listi bazičnih sportova, ispred atletike i gimnastike. Ono omogućava razvoj celog organizma. Zato sa plivanjem treba početi što ranije, naročito zato što tek rođene bebe poseduju instinkt zahvaljujući kome zadržavaju dah ako im je glava potopljena vodom - napominje Milina.

Nakon par meseci instikt za pokretanjem ruku u vodi se gubi, te ih je prava umetnost naučiti plivačkim pokretima. To međutim nikada nije predstavljalo problem jedinoj beogradskoj instruktorki plivanja za bebe.

- Služim se odličnim zapažanjima koja bebe poseduju, koristim rekvizite kako bi ih naterala da pokrenu ruke, a jureći igračku neki put i zarone. Mala Ivana ima tri godine i osam meseci i već pravi stoj na rukama u vodi i izvodi skok na glavu - kaže ponosno Milina.

Tek sa tri godine deca su sposobna da plivaju samostalno, zato i ne treba gajiti preterane ambicije za svoje mališane.

- Roditelji budu ponekad najveći protivnici detetu. Dođu sa željom da dete do odlaska na more, za dve, tri nedelje, nauči da pliva. Neki pokušavaju da ubrzaju proces bacanjem u vodu ili mu na silu guraju glavu da zagnjuri. Takvu decu je teško posle osloboditi straha. Dešavalo se da ceo čas stoje u ćošku pored bazena i vrište - seća se Milina.

Najdraže joj je kada mališanima sa fobijom od vode plivanje postane opsesija ili kada se roditelji neplivači uz decu i sami upišu na časove.

Školica plivanja za bebe u proseku broji oko 20 polaznika, mada je često bazen Starog Difa tesan da primi sve zainteresovane. Časovi se održavaju utorkom i četvrtkom od 16 i subotom od 12.15 časova.

Za osam termina mesečno potrebno je izdvojiti 1.400 dinara, dok 12 treninga staje 2.100 dinara.

Lek za duh i telo

- U slučaju ma kog deformiteta prva preporuka lekara biće plivanje. Ono omogućava pravilan dečiji razvoj, sprečava i doprinosi izlečenju danas tako čestih deformiteta stopala i kičme, služi i kao terapija pri iščašenju kukova, normalizuje mišićni tonus, ali i jača imunitet i deluje rasterećuje na psihu – podseća Milina.

A što se prehlada i infekcija tiče, kojih se najčešće roditelji plaše, nema razloga za brigu. Temperatura vode je 29 stepeni, njena ispravnost se kontroliše dva puta nedeljno, a sve bebe koriste specijalne pelene za vodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.