Istorijska vožnja „jedanaestice”

Izvor: Politika, 31.Avg.2009, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska vožnja „jedanaestice”

Nekoliko hiljada Novobeograđana aplauzom je 1984. godine pozdravilo polazak prvog tramvaja na liniji 11 od Bloka 45 do Kalemegdana. – Čast da preveze putnike iz novog u stari deo grada pripala je Tomi Jankoviću

Pre četvrt veka, na današnji dan, 31. avgusta 1984. godine, nekoliko hiljada Novobeograđana aplauzom je pozdravilo polazak prvog tramvaja na liniji 11 od Bloka 45 do Kalemegdana. Priredbu na prvoj stanici u mesnoj zajednici „Sava” održali su članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kulturno-umetničkih društava „Nikola Tesla” i „Veljko Vlahović”, posle čega je Radoje Stefanović, predsednik Izvršnog saveta Skupštine grada, presekao vrpcu i prvi tramvaj je krenuo na istorijski put u 9 sati.

Pored šina, duž Ulice Jurija Gagarina pozdravili su ga stanovnici blokova 45, 61, 62, 63, 64, 70 i 70a. Kako je tada objavila „Politika”, građanima „kao da je bilo premalo da samo mahanjem i pljeskanjem pozdrave tramvaj, pa su ga na pruzi – zaustavili”.

Čast da preveze putnike iz novog u stari deo grada pripala je Tomi Jankoviću, vozaču u preduzeću koje se tada zvalo Gradsko saobraćajno Beograd. Od sugrađana je, po starom običaju, dobio peškir, čarape i sapun, a od pionira iz mesnih zajednica „Milentije Popović” i „Neretva” cedulju na kojoj je bila poruka: „Čiko, hvala Vam što ćete pažljivo i sigurno voziti”.

– Za mene je bila velika čast što sam upravljao tramvajem koji je prvi prošao Novim Beogradom. Ovo priznanje pripalo mi je kao najstarijem vozaču, jer sam u GSB-u radio od 1949. godine. Vozio sam 12 tipova šinskih vozila od „simensa”, „škode” do „brede” – priča Toma Janković.

Protokolom je bilo predviđeno da se posle priredbe, na okretnici u Bloku 45, prvim tramvajem do „Sava centra” prevezu gradski zvaničnici, gosti i novinari. Kada se svečanost završila, okupljeni građani su pohrlili u tramvaj.

– Već na prvoj stanici u zglobno vozilo ušlo je oko 300 putnika, što je bilo mnogo više nego što je predviđeno. Sugrađani na ostalim stanicama nisu mogli da uđu u krcat tramvaj do „Sava centra” gde je održan drugi deo priredbe. Tek kada je vozilo prošlo Savski most, putnici su počeli da izlaze – naglasio je Janković.

-----------------------------------------------------------

Zastoj prvog dana

Posle samo nekoliko sati od svečanog polaska, zbog „kratkog spoja” u 14.30 sati u Ulici Milentija Popovića stalo je šinsko vozilo. Kvar je prouzrokovao neispravan tramvaj koji je popravljen za petnaestak minuta.

D. Spalović

[objavljeno: 31/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.