Ispravan zanatski sladoled

Izvor: Politika, 04.Avg.2010, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispravan zanatski sladoled

Kada uđu u poslastičarnicu građani treba da obrate pažnju na opštu čistoću objekta, kao i higijenu pri rukovanju sladoledom, a ako uoče nepravilnosti da ih prijave inspekciji

Na svakom koraku po centru grada u baštama modernih poslastičarnica mogu se videti sugrađani kako se protiv vrućine bore porcijom sladoleda. Mnogi šetaju sa kornetom u ruci ne razmišljajući o ispravnosti poslastice kojom se hlade i zadovoljavaju čula. Što se tiče poslednjih, julskih rezultata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kontrola kvaliteta higijene prilikom proizvodnje i čuvanja zanatskog sladoleda sugrađani ne treba ni da brinu jer, kako kaže Dušan Ljuština, šef odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd, analize pokazuju da su ledene poslastice u velikom procentu ispravne.

Najzaslužnije su za to, kako kaže, gotove paste od kojih moderni poslastičari mute sladoled.

Veterinarski inspektori su proteklog meseca pokucali na vrata 40 prestoničkih poslastičarnica. Prilikom kontrola uzeli su 13 uzoraka sladoleda i sirovina za njihovu proizvodnju.

– Rezultati analiza pokazali su da je samo jedan uzorak bio mikrobiološki neispravan, a njegova superanaliza još nije završena. Kontrolisali smo i higijenu radnih površina, ruku zaposlenih i opreme kojom se pravi sladoled. Svih 14 briseva koje smo u ovom slučaju proveravali bilo je negativno, što govori da radnici vode računa o ličnoj i higijeni objekta – naglasio je Ljuština.

Inspektori su u poslastičarnicama našli i namirnice za koje nisu mogli da utvrde ni ko ih je proizveo, ni kada, niti dokad im je rok upotrebe. Zato su iz objekata gde se mućka zanatski sladoled uklonili i neškodljivo uništili četiri kilograma slatke pavlake i 180 jaja bez deklaracije.

Oštećenje na keramičkim pločicama u jednom lokalu sprečavalo je valjano održavanje higijene pa je inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naredila da se ovaj nedostatak otkloni. Što se tiče uređaja i opreme za proizvodnju i skladištenje sladoleda, prema rečima Ljuštine, na njima nisu pronašli nikakve nepravilnosti.

– Opšti utisak je da su zadovoljavajući minimalni propisani veterinarsko-sanitarni uslovi. Kada uđu u poslastičarnicu, savetujem građanima da obrate pažnju na opštu čistoću objekta, kao i higijenu pri rukovanju sladoledom, a ako uoče nepravilnosti da nam ih prijave – istakao je šef prestoničke veterinarske inspekcije.

Naglasio je da bez bojazni građani mogu jesti ledene poslastice iz zamrzivača na ulici, jer svakodnevno po jedan njihov inspektor dežura u fabrici za proizvodnju sladoleda „Frikom”, gde kontroliše sve procese, od unošenja sirovina, do proizvodnje i transporta.

D. Jokić

objavljeno: 04/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.