Iskustva Ljubljane u promovisanju održive mobilnosti i ekološke svesti

Izvor: Studio B, 26.Jun.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskustva Ljubljane u promovisanju održive mobilnosti i ekološke svesti

Projekat „Identitet - Mobilnost - Ekologija", koji je nedavno usvojilo Gradsko veće, ima za cilj jačanje identiteta Beograda, promovisanje održive mobilnosti i uvođenje ekološke svesti, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić na okruglom stolu.

On je sa zamenikom gradonačelnika Ljubljane Janezom Koželjom i ostalim učesnicima ovog skupa razmotrio stavove koji se odnose na administrativne preporuke u vezi sa uređenjem otvorenih javnih gradskih prostora, komunikacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa građanima i planiranjem i realizacijom velikih projekata i urbanih poduhvata.

Glavni urbanista Beograda je naglasio da su sva tri cilja ovog projekta ujedno i deo strategije Grada Beograda, a čitav projekat ima dvadeset potprojekata kojima se osnovni ciljevi dovode na viši nivo.

Folić je istakao da Beograd može od Ljubljane da usvoji znatna iskustva jer je glavi grad Slovenije proglašen za „green capital", što je ogroman uspeh.

- Ljubljana godišnje ima povećanje noćenja više od 25 odsto, a Beogradu je cilj da realizacijom ovih projekata bude lepši, uredniji, atraktivniji i održiv - istakao je Folić.

Zamenik gradonačenika Ljubljane Janez Koželj naglasio je da je najveći problem svih gradova u svetu kako smanjiti broj automobila i zaustaviti predominaciju motornog saobraćaja.

- Grad bi trebalo da bude građen za ljude, a ne za automobile. Sve gradske uprave poslednjih petnaest godina bavile su se najviše putnom infrastrukturom kako bi podržale dalju motorizaciju. Taj proces treba zaustaviti i preokrenuti, a upravo ovakvi projekti to omogućavaju - istakao je Koželj i poručio Beogradu da istraje u svemu.

Okruglom stolu prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i drugi predstavnici Grada Beograda i gradskih komunalnih preduzeća.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.